Secretariatul Convenției Ramsar privind conservarea zonelor umede a aprobat oficial cele trei noi zone umede transfrontaliere de-a lungul Dunării, propuse de WWF.
“Desemnarea celor trei situri, Lacului Calaraşi – Srebarna, Suhaia – Complexul Insulelor Belene și Bistreț – Insula Ibisha, va permite protejarea integrală a coloniilor de păsări care îşi fac cuibul și se hrănesc în România și Bulgaria. Cele două țări vor putea să ia măsuri coordonate, de cooperare, pentru a proteja mai bine zonele umede și speciile migratoare, care se hrănesc, iernează, cuibăresc și se înmulţesc pe ambele maluri ale fluviului”, a declarat Laurice Ereifej, Coordonator Regional Ape dulci.
Monitorizarea efectuată de către WWF în ultimii trei ani arată că stârcii din coloniile care îşi fac cuibul pe insula bulgară Ibisha se hrănesc pe lacul românesc Bistreț. Același lucru este valabil şi pentru cormoranii mici și pelicanii care cuibăresc în zona lacului Srebarna din Bulgaria şi care se hrănesc pe lacul românesc Călărași.
La sfârșitul anului 2012 WWF a lansat un studiu pentru zona Bistreţ, Suhaia, Călărași, Srebarna, Ibisha și Complexul Insulelor Belene, ca parte a proiectului LIFE + Green Borders, finanțat de UE, pentru propunerea măsurilor transfrontaliere de conservare a speciilor de păsări și desemnarea rezervaţiilor transfrontaliere de-a lungul Dunării Inferioare.
În luna aprilie, miniștrii mediului din România și Bulgaria au aprobat în mod oficial propunerea WWF de a crea cele trei zone umede. În prezent, există 16 de situri Ramsar transfrontaliere, 15 dintre ele aflându-se în Europa și unul în Africa.
Sursa: WWF