Trei culori cunosc pe lume…

22

mihnea

Am inceput sa ma intreb, de ceva vreme incoace, daca insemnele nationale mai reprezinta ceva pentru individ, in contextul unei globalizari galopante si al unei dorinte – cel putin politice – tot mai acerbe de unificare, daca ne referim macar la spatiul european. Oare culorile steagului national mai au aceeasi conotatie pentru cetatenii fara de granita ai secolului XXI, cum aveau pentru cei din secolele XIX sau XX?

de Mihnea Blidariu

Tot intrebandu-ma, am inceput sa ma gandesc la ce mai reprezinta pentru mine tricolorul. Desigur, urmand un fir logic si strict istoric, raspunsul e simplu: rosu e sangele eroilor neamului, galbenul e al holdelor de grau (ehe, ce vremuri, dom’le, cand eram „granarul Europei”!) si albastrul e cerul patriei noastre fara de prihana. Dincolo de aceste interpretari…clasice, sa le zicem, am descoperit ca tricolorul poate sa insemne si alte lucruri, mai putin vizibile si, inevitabil, mai putin placute…

Rosul este culoarea paradoxurilor. Un prim paradox ar fi acela ca rosu este culoarea pe care o aveau atat sangele romanilor care au murit pentru libertate in 1989, cat si partidul „emanat” imediat dupa, ai carui fondatori si-au batut joc de jertfa acelor romani, fie numai si prin simplul salt, din esalonul doi al nomenclaturii, direct in inima presupusei democratii romanesti. Desigur, nimeni nu detine drepturi pe culori, dar e o ironie amara a sortii sa constati ca sangele s-a spalat din memoria colectiva, in timp ce pancardele PSD-iste o asalteaza de pe toate fatadele blocurilor.

Un alt paradox e ca rosul e culoarea pe care tricolorul romanesc o are in comun cu cel maghiar. Ori, istoriile pline de jertfe si sange nu ne-au apropiat pe noi si pe secui. Dimpotriva, de ceva vreme incoace pare ca ne separa tot mai aprig. N-am gasit ceva comun in sacrificiu stramosilor, in schimb tinem mortis sa ne amintim – si sa ne imputam – unii altora toate relele pe care acei stramosi le-au savarsit. Si, din pacate, secuii sunt tot mai mult promotorii unei astfel de atitudini. Probabil ca printre romani, numarul extremistilor e egal; insa acestia si-au pierdut vocea si partidul. Si poate ca de aceea ultimele ispravi ale tinutului secuiesc par atat de deplasate…

Galbenul e culoarea saraciei. A fetelor de copii bolnavi, subnutriti si disperati din satele romanesti si de la periferiile oraselor. Galbenul e culoarea supei la plic si a cartofilor prajiti, probabil cele mai intalnite ingrediente ale unei mese de student. Galbenul e cuoarea cersafurilor de spital si a pastilelor de tot felul. Chiar, stiati ca o noua modalitate a tinerilor romani de a face rost de bani este sa se ofere cobai pentru companiile farmaceutice? Un weekend de teste ajunge la vreo 300 RON, insa am aflat ca poti lua si 500 de euro pentru un medicament niciodata testat pe un subiect uman. Ce viitor frumos, nu-i asa? Si ce curios, nici un politician nu pare a fi galben in obraji, de oboseala, extenuare sau subnutritie. Sau rosu, de rusine, daca tot veni vorba…

Albastrul e culoarea neincrederii. A neincrederii in uniforma albastra a politiei romane. Cei care ar trebui sa ne apere si sa ne asigure linistea, de cele mai multe ori ne ataca – chiar daca numai indirect, prin coruptie – si ne asigura nelinistea. N-am intalnit niciodata nici macar un singur tanar de varsta mea care sa se simta in siguranta in fata uniformei de politist. La festivaluri, la concerte, pe strada, in trafic, oriunde, prezenta politiei naste un sentiment de disconfort profund. De acord, se generalizeaza extrem si se adopta o atitudine „anti” din teribilism de catre multi tineri, insa nu poti sa nu te intrebi, totusi, de unde acest profund dispret?…

Albastrul ar trebui sa fie culoarea marii noastre. Dar nu e. Marea noastra e verde-galbuie, cu multe gunoaie la mal. Noi nu mai avem incredere in marea noastra si o ocolim. Ne ducem la bulgari, la turci si la greci, unde marea e, cu adevarat, albastra. Iar relaxarea este – evident – garantata. La noi, pe langa o mare jegoasa, trebuie sa suporti mitocania, umilinta si improvizatia. Totul la supra-pret, bineinteles…

Cam asa arata tricolorul meu. Ar mai fi fost destule de spus, insa am punctat doar sentimentele esentiale pe care mi le dau cele trei culori. Si as fi curios sa aflu ce simti tu in fata lor. Desigur, vor fi multi care vor apela la istoria neamului si la momentele ei frumoase, pozitive. Dar mai exista ceva frumos si pozitiv in prezentul romanesc, care sa poata fi asociat cu vreuna din cele trei culori? Eu nu am gasit. Ajuta-ma.

Tags:



22 de comentarii

  1. din nou multilateralul mihnea, lasind la o parte ghitara-traforaj dar nu si trompeta care-l caracterizeaza, incepe a trimbita o noua idee (crede el) in speranta ca va fi (macar putin) bagat in seama.
    nu sunt fan tricolor, si mi se rupe de simbolistica lui la fel ca tuturor celorlalti, prin urmare fronda elevului blidaru ma lasa rece.
    doar ca trompi pluseaza invitandu-ne sa gasim, (pentru ca nu avem altceva mai bun de facut), noi semnificatii subtile cromaticii drapelului.
    stim mihneo ca ai o problema cu autoritatea. versurile stupide ale formatiei l.m. ne-au convins de asta. la fel atitudinea ta de roacar incremenit in proiect. si pohemurile tale in care iti strigi singuratatea cosmica in timp ce-ti penetrezi anal iubita.
    nu am de gand sa fac o analiza nici macar succinta a semnificatiilor tricoloristice din perspectiva blidariana.
    vreau doar sa amintesc explicatia unui primar de trista amintire din cluj, care gasea calmante culorile tricolorului. nu doar albastrul ci toate 3.
    facuse omujl o obsesie pentru ele. si obsesia lui a fost analizata in 2004 de 2 artisti clujeni:

    http://www.idea.ro/revista/index.php?nv=1&go=2&mg=30&ch=23&ar=19

    cei doi artisti au tratat subiectul nu doar inaintea ta dar chiar cu mai multa seriozitate, fara atatea valuri mediatice.
    dar tu probabil erai mic atunci si visai sa te faci si tu artist cand o sa cresti mare.
    sfatul meu este sa te apuci sa inveti sa canti cum trebuie la trompeta si sa-ti dezvolti putin calitatea umana numita decenta. cat sa contrabalanseze impostura.
    asta ca sa nu ajungi manipulat de propria impostura. pompierismul din covarsitoarea majoritate a interventiilor tale publice te recomanda astfel.

  2. Inainte de a intreba ce mai inseamna insemnele nationale, te rog, citeste constitutia.:
    “…ARTICOLUL 12
    (1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.”

    Oameni buni, stiu ca in Romania mai bate vintul, mai ales prin capul nostru, dar simbolulul national al Romaniei numit drapel, asa cum cred ca logic se deduce din citatul de mai sus, are urmatoarea ordine: ALBASTRU GALBEN ROSU.

    E adevarat ca Romania este plina de institutii publice care au pus …sa zicem drapelul invers(rosu, galben, albastru). Evident ca bate vintul sau se trezeste vreun inteligent sa mute la dreapta lancea, dar ma intreb cum de la americani, care au tornade, uragane si cicloane INTOTDEAUNA stelutele de pe steagul lor o sa le vedem reprezentate numai in partea stinga. Belea ar fi fost sa avem culorile asezate orizontal ca atunci sigur se gasea vreun roman autentic care inventa un vint care sa bata dinspre pamint spre cer.
    In rest numai de bine!

  3. “Filosofia” din spatele culorilor drapelului se discuta total altfel. Si dealtfel e foarte simpla. Pana la urma represinta “isopraxismul” unei natiuni, si are la baza niste principii simple pe care poate sa le inteleaga si badea gheorghe romanul, si nu e obligatoriu sa fi expert in heraldica.

    Rosu – sange, jertfa. Galben – grau, agricultura. Albasru – cerul.
    Cam asta suntem noi: O civilizatia agrara careia i-a placut sa cante la frunza in aer liber, si a fost nevoita sa poarte sute de razboaie, majoritatea fiind de aparare.

  4. Imnul, tricolorul, etc. nu sint decit simboluri ale idolatrizarii STATULUI ! Iar “statul este escrescenta parazitara care distruge societatea consumindu-i resursele”, n-asa?

  5. Salut Mihnea. Rosul e desigur culoarea vinului bun pe care-l beau cu prietenii dragi cand stam la o poveste, culoarea pasiunii pe care o am pentru oamenii si locurile care ma incanta in Romania. Galbene sunt fructele delicioase de toamna si culorile jucariilor si peretilor gradinitelor unde ‘piticii’ nostri se bucura de o viata fara griji. Albastru e cerul care-mi sta deasupra cand urc pe stanca si care sta sa ma-nghita ca pe o pasare atunci cand imi deschid bratele sa zbor. 🙂 Nu sunt culori murdare si triste, nici fara de prihana. Sunt ceea ce sunt, pur si simplu.
    Noi suntem cei care ne-am pierdut acuratetea de a vedea curcubeul in fiecare gest uman, in fiecare copac si floare si reducem totul la alb sau negru. Sau gri, de cele mai multe ori 🙂 Exista cursuri de re-educare cromatica a sufletului si mintii?

  6. Eu nu inteleg ce vina are saracul drapel national daca un “ziarist” ratat se plictiseste. E la moda sa ataci toate simbolurile nationale numai sa pari ca esti altfel. Te urasc omule!!!

    • M-am saturat de “patrioti” naivi si de patriotarzi hoti! Eu nu dau doi bani pe “patrie” si pe toate aiurelile nationaliste!

      • Eu dau mai mult de doi bani pe patrie. Sunt patriota si n-am de gand sa ma schimb! Pardon, nimeni nu poate face nimic sa ma schimb. Am valorile mele si o sa mi le respect toata viata.

  7. Atacuri la adresa institutiilor statului la simbolurile nationale si a tot ce e romanesc cam asta e tema subiectelor voastre “inteligente”. Idei stupide si anarhiste, hai sa desfintam politia ca m-a amendat un militian…hai sa falimentam presa ca jurnalistii sunt praf.

  8. Ce simt eu? Eu simt ca este timpul sa fac ceva pentru a schimba tara asta asa cum as vrea eu sa fie.
    Chiar daca mi s-ar demonstra ca nu am nicio sansa sa schimb lucrurile in bine, tot o voi face, deoarece exista si un sentiment al datoriei. Spre deosebire de speranta, sentimentul datoriei nu moare niciodata. Bineinteles, acolo unde este.

  9. Dragi tovarasi care “stiti” istorie, aflati si voi ca de fapt cele 3 culori reprezinta cele 3 Tari Romane, adica Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca si nu altele gen sangele care s-a varsat degeaba in ’89, campiile care au devenit deserturi sau cerul care-i negru de poluare.

    • Bine bah geniule, da culorile din steagurile unor tari ca si Franta, Italia, Ungaria, Germania, Cehia, si multe alte tzari, tot 3 provincii reprezinta?
      Si daca alea 3 culori reprezinta provinciile romane, ia zi-mi si tu care e culoarea fiecareia, ca mor de curiozitate!

  10. Tricolorul romanesc e copiat dupa cel francez. Tot asa cum statuia lui Mihai Viteazu era initial Ioana d’Arc si a lui Caragiale era Lenin. Imnul de stat e un alt cantec cu versurile modificate. Deci nu trebuie sa ne intrebam ce inseamna culoarea albastra sau de ce tine Mihai securea in mana stanga.
    Rosu, galben, albastru, portretul lui Vlad Tepes si Desteapta-te romane reprezinta Romania pe stadioanele de fotbal, acolo unde lumea se foloseste de simboluri, nu le contempleaza. Suntem mandri de simbolurile noastre pentru ca ne reprezinta pe noi.

    • Da este adevarat ca am copiat multe de afara. Belgia si multe alte tari au copiat dupa modelul francez (ei au inventat republica), dar sunt o natiuni puternice si simboluri nationale.
      La noi sentimentul national nu mai exista din motive pe care le-am descris in comentariul de mai jos.

  11. Nationalismul moderat si extrem este mai puternic ca niciodata in Europa si nu numai.
    Romanii nu au simboluri nationale puternice si o natiune prospera ca sa defineasca bine nationalismul, care nu face rau deloc.
    Mondializarea este foarte greu acceptata si inghitita, va dura pana cand toata planeta va fi tara noastra a tuturor.
    Toleranta la romani vis a vis de alte popoare e foarte mare. Cei care sunt plecati stiu foarte bine ca afara, suntem acceptati foarte greu.
    Dar e la fel intre francezi si elvetieni, olandezi si nemti etc etc
    De cand cu mondializarea, popoarele constientizeaza nationalismul mai mult ca oricand.
    Noi romanii avem nevoie de seriozitate, simboluri nationale puternice, prosperitate si un sistem care sa mearga.
    Cand vom ajunge la un nivel comparativ cu o tara din vest, vom avea sentimente nationale mai puternice. Si inca ceva, nu suntem uniti, ne vindem tara, pamaturile si cam tot ce este pe ele. Avem putine sanse sa reusim avand in vedere evolutia noastra in ultimii 20 de ani.

  12. este caracteristica apelarea si imbratisarea unor simboluri persoanelor prost educate, care simt nevoia unui atasament fata de un “proiect”, ei neavand unul propriu. cat despre nationalism, lamentatii fata de institutii si apel la o isotrie dovedit manipulativ scrisa de prietenii tai comunisti (a se citi lucian boia si abia apoi a se comenta)… mihnea, tind sa cred ca, reiterand aceleasi si aceleasi subiecte, dovedesti de fapt ca esti un produs social epuizat. ai 3 teme si defilezi cu ele.
    trist!

  13. Ma consideram cat de cat patriot, dar dupa 30 de ani de existenta pe aici, am ajuns la cateva concluzii simple. Din anumite motive, imi place aici, de asta probabil nu am plecat. Dar… tragand acum o linie, am ajuns sa cred ca Romania e o Republica Bananiera, guvernata de mafioti, care in lipsa bananelor produc legi.

    Statul, asa cum e perceput acum, nu e decat un parazit moral si financiar al acestei tari frumoase, si cu mare potential. Intr-un fel, intotdeauna am fost condusi mai mult sau mai putin de fanarioti, de oameni de nimic avizi de putere, dornici sa exploateze la maxim ceea ce le-a oferit destinul (azi alegatorii), si sa ii doara in cot de toti ceilalti “fraieri” care lucreaza pe branci si incearca sa-si duca existenta aici, si-au facut Prostia monumentala de a NU pleca atunci cand au avut ocazia.

  14. Chiar nu inteleg rostul opiniilor unora de mai sus care au sarit la gatul autorului in corelatie cu tema articolului.
    Nu aveti ceva mai bun de facut? Omul a facut o propunere de discutie la care a adus si niste argumente.
    De asta bietul Mihnea a descris culorile in stilul asta. Pentru ca in Romania, cand deschide unu’ gura sa “manance un #####” (gand) mai sar zece sa-l judece despre modul cum o face.
    Poate ar fi cazul sa incepeti (voi, indivizilor de mai sus) sa ganditi mai constructiv. Nu va place subiectul? Comentati pe marginea lui! Dar nu va apucati sa aruncati cu noroi pentru simplul fapt ca nu-l suportati pe Mihnea & Luna Amara.
    Capisco?

    • Gandesc constructiv. Am multe idei. Majoritatea oamenilor au, atat in rmania, cat si in alte locuri. Diferenta e ca in Romania executia lasa de dorit din prea multe cauze externe, pe care daca stai sa le gandesti si pe alea, nu mai faci nimic, ca nu poti. Fizic nu poti!
      Am o intrebare simpla. Cand ai stat ultima oara la coada intr-o institutie de stat, si cat? A fost suficient sa stai o data, sau ai mai fost trimis in stanga dreapta, la alte cozi, prin alte locuri? 🙂

      • PS – imi place luna amara. Dar ce legatura are Luna Amara cu tricolorul? E ceva cutuma noua pe la noi, nu stiu cine a lansat-o; probabil Cartarescu. Si ala, daca e bun la literatura, incepe sa-si dea cu parerea despre chestii geo-politice, si mai e si publicat, ca deh’ e Cartarescu’.

  15. asta-i mentalitatea la noi. daca cineva e bun la o chestie, trebuie neaparat sa stea in banca lui si sa nu deschida gura. noroc ca mai avem drapeluri de care sa ne agatam, ca minte in noi…zero.
    simbolurile astea nationale vin sa salveze minti tulburate. romania este o tara falita din toate punctele de vedere, dar in primul rand e o tara falita moral. poate avea 100 de steaguri si tot degeaba. nationalismul se inflameaza cel mai puternic in vremuri de criza, vezi anii 80…dar vai, am uitat ca nu prea ne convine sa recunoastem nici macar nationalismul lui ceausescu, la noi si comunismul a fost asa un fel de trill colorat.
    am o singura intrebare: de ce s-ar identifica Mihnea sau eu sau oricine cu romania, steagul ei sau orice altceva? cati oameni de pe strazi, cati tigani sau cati saraci a incalzit steagul romanesc? aaa, am uitat ca tiganii sunt tigani nu-i asa, nu sunt romani, n-au decat sa-si faca un steag propriu…
    ce exact inseamna sangele, graul si cerul? e oare sangele detinutilor politici torturati pana la moarte? sau graul pe care nu-l avem pe masa? sau cerul care se pravaleste peste noi?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger