Trei companii producătoare de ţigări condamnate la plata unor daune uriaşe în Canada

0

O instanţă canadiană a condamnat companiile Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges şi JTI-MacDonald la plata unor daune în valoare de 12 miliarde de dolari – o sumă record în istoria justiţiei din această ţară, scrie BBC. Cele trei companii au anunţat că vor face apel şi vor contesta decizia instanţei.

 

 

Suma ar urma să ajungă la reclamanţi, toţi fumători din Quebec, care au susţinut că aceste companii au eşuat în misiunea de a-i informa corect despre riscurile de sănătate asociate fumatului. Procesul a fost deschis în anul 1998, dar abia recent a ajuns să fie judecat de către instanţă. În apărarea lor, cele trei companii au susţinut că locuitorii Canadei sunt informaţi despre riscurile de sănătate prezentate de fumat încă din anii 1950, prin diverse campanii de conştientizare.

“Această conştientizare a fost întărită prin publicarea avertismentelor pe pachetele de ţigări vândute legal în ultimii 40 de ani, în Canada”, susţine un comunicat al JTI-MacDonald. Reclamanţii, însă, au spus că aceste companii producătoare de ţigări nu şi-au informat corespunzător clienţii şi, astfel, “au eşuat în ceea ce priveşte scopul general de a nu cauza rău unei alte persoane”, conchide decizia instanţei din Quebec. Reclamanţii susţin că îi reprezintă, în acest demers, pe cei aproape un milion de fumători care nu au reuşit să renunţe la tutun sau care suferă de cancer la plămâni ori gât sau de emfizem pulmonar.

“Companiile au câştigat miliarde de dolari pe seama clienţilor lor – a plămânilor acestora, a stării lor de sănătate. Dacă li se permite acum să scape cu faţa curată, ce mesaj ar fi acesta pentru alte industrii, care poate mâine s-ar găsi într-un conflict moral similar?”, şi-a motivat judecătorul Brian Riordan decizia. În SUA, instanţele au condamnat, în diverse procese, companiile de tutun la plata unor daune semnificative, însă, de regulă, după ce acestea fac apel, sumele se reduc considerabil. Spre exemplu, într-un proces împotriva producătorului Philip Morris, suma iniţială de 28 de miliarde de dolari, stabilită de instanţă, a devenit 28 de milioane de dolari, după apel, în anul 2011.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Irlanda interzice vânzarea pachetelor de ţigări cu însemnele diferitelor mărci

Australia câştigă lupta cu marile companii de tutun

Australia continuă războiul anti-fumat: Ţigările vor ajunge la preţuri record

Medicii britanici vor să interzică ţigările pentru toţi cei născuţi după anul 2000

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger