Trei cercetători care stau în spatele descoperirii că expansiunea universului se accelerează au fost premiați cu Nobelul pentru fizică în acest an. Saul Perlmutter și Adam Riess din Statele Unite și Brian Schmidt din Australia vor împărți premiul de 1 milion de euro.
Cei trei au studiat supernovele de tipul 1a, determinând că obiectele mai îndepărtate par să se miște mai repede. Profesorul Perlumutter de la Universitatea din California, Berkeley, va primi jumătate din premiu, iar profesorul Schmidt de la Universitatea Națională din Australia și profesorul Riess de la Space Telescope Science Institute din cadrul Universității Hopkins au împărțit cealaltă jumătate.
Observațiile lor sugerează nu doar că universul se extinde , dar și că expansiunea se accelerează. Descoperirile lor sunt baza cunoștințelor noastre actuale despre originea universului, dar ridică o serie de întrebări dificile. Pentru a explica expansiunea accelerată, cosmologii au sugerat existența așa-numitei energii întunecate. Deși natura și proprietățile sale rămân misterioase, teoria predominantă susține că energia întunecată repreintă trei sferturi din univers.
Profesorul Perlmutter a condus Supernova Cosmology Project care a început în 1988, iar profesorul Schmidt și profesorul Riess au început munca de cercetare în 1994 la un proiect similar cunoscut ca High-z Supernova Search Team.
Scopul lor a fost să măsoare supernovele la distanță mare de tip 1a – capetele strălucitoare ale unei stele dense care se numește pitica albă. La momentul respectiv, echipele competitive de cercetători se așteptau să observe că supernovele mai îndepărtate încetinesc comparativ cu cele mai apropiate – un declin al expansiunii universului care a început cu Big Bang.
În schimb, ambele echipe au observat că supernovele îndepărtate se mișcă mai repede, sugerând că universul înregistrează o expansiune continuă.
Faptul că rezultatele celor două echipe în competiție au fost atât de asemănătoare a ușurat acceptarea acestora de către comunitatea științifică.
Premiile Nobel pentru medicină au deschis luni săptămâna premiilor Nobel, marți au fost laureați cercetătorii în fizică, miercuri urmează premiile Nobel pentru chimie, joi pentru literatură și vineri pentru pace. Câștigătorul premiului Nobel pentru economie va fi anunțat pe 10 octombrie. Premiile sunt înmânate pe 10 decembrie, cu ocazia comemorării decesului lui Alfred Nobel în 1896.
Sursa: BBC