Trei cercetători americani au primit premiul Nobel pentru medicină pentru munca lor în domeniul sistemului ce reglează traficul intracelular. Datorită sistemului de transport din interiorul celulei, moleculele sunt transportate în celulă la timpul potrivit, în locul potrivit, la momentul potrivit.
Munca cercetătorilor laureați a dus la o mai bună cunoaștere a unor afecțiuni precum diabetul și boala Alzheimer. James Rothman, 62, Randy Schekman, 64, și Thomas Suedhof, 57, născut în Germania, au cartografiat una dintre cele mai importante rețele ale corpului care transportă substanțe precum insulina în interiorul celulei. Perturbaţiile din acest sistem au efecte grave şi pot duce la declanşarea unor boli severe, precum maladiile neurodegenerative, diabetul şi bolile imunitare.
Fiecare celulă este o “uzină” care produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este sintetizată şi eliberată în fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmiţători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici “pachete”, denumite “vezicule”. Cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină din 2013 au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care acest “cargo” este condus la locul potrivit şi la momentul potrivit, în celulă.
Randy Schekman a descoperit un set de gene care reglează traficul acelor vezicule. James E. Rothman a descoperit proteina care permite veziculelor să fuzioneze cu “ţintele” lor, pentru a se putea face transferul cargoului. Thomas Südhof a descoperit felul în care semnalele chimice instruiesc veziculele să “basculeze” încărcătura pe care o transportă cu mare precizie, transmite Mediafax.
Cei trei oameni de știință s-au declarat extrem de încântați de primirea premiului care visează orice cercetător. Cei trei vor împărți premiul de 930.000 de euro.