Trei cercetători ai sistemului imunitar au împărțit premiul Nobel pentru medicină

0

Trei cercetători au primit premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirile referitoare la sistemul imunitar care au deschis noi căi de tratare și prevenire a bolilor infecțioase și cancerului. Americanul Bruce Beutler și cercetătorul francez Jules Hoffmann au împărțit premiul de 1 milion de euro cu cercetătorul canadian Ralph Steinman, a hotărât comitetul de decernare a premiilor Nobel.

Beutler și Hoffmann au fost premiați pentru descoperirea din 1990 a proteinelor receptoare care recunosc bacteriile și alte microorganisme când intră în corp și activează prima linie de apărare a sistemului imunitar.

Steinman a fost premiat pentru descoperirea, în urmă cu două decenii, a celulelor dendritice care ajută la reglarea imunității adaptive , următorul stadiu al răspunsului sistemului imunitar, când microorganismele sunt eliminate din corp.

Beutler este profesor de genetică și imunologie la Institutul de Cercetare The Scripps din La Jolla, California. Hoffmann a condus un laborator de cercetare în Strasbourg, Franța, între 1974 și 2009 și a fost președintele Academiei Naționale de Științe din Franța între 2007 și 2008. Steinman a fost afiliat Universității Rockefeller din New York din 1970 și a condus Centrul pentru Imunologie și Boli Imune. Laureatul Ralph Steinman a decedat, la vârsta de 68 de ani, în aceeași zi cu premierea sa, iar comitetul Nobel a decis păstrarea premiului.

Descoperirea lui Hoffmann a avut loc în 1996 în timpul unei cercetări asupra modului în care muștele de fructe combat infecțiile. Doi ani mai târziu, cercetarea lui Beutler pe șoareci arată că muștele de fructe și mamiferele își activează imunitatea ereditară în moduri similare când sunt atacate de microorganisme patogene.

Descoperirea lui Steinman datează din 1973, când a găsit un nou tip de celulă, celula dendritică, care are o capacitate unică de a activa așa-numitele celule T. Acestea au un rol cheie în imunitatea adaptivă, producând anticorpi care distrug infecțiile. Odată ce infecția este distrusă, sistemul imun “memorează” metoda pentru a-și mobiliza apărarea data viitoare.

Descoperirile celor trei au contribuit la dezvoltarea de noi metode de tratare și prevenire a bolilor, inclusiv îmbunătățirea vaccinelor și la încercările de ajutare a sistemului imunitar să atace tumorile.

Premiile Nobel pentru medicină au deschis luni săptămâna premiilor Nobel, urmând marți nominalizarea pentru fizică, miercuri pentru chimie, joi pentru literatură și vineri pentru pace. Câștigătorul premiului Nobel pentru economie va fi anunțat pe 10 octombrie. Premiile sunt înmânate pe 10 decembrie, cu ocazia comemorării decesului lui Alfred Nobel în 1896.

Foto: nobelprize.org / Ralph Steinman, cercetătorul canadian, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 2011, a murit cu câteva ore înainte de a auzi că a primit premiul. El a folosit descoperirile proprii pentru a se trata, dar a fost răpus de cancer


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger