Trecerea pragurilor ne face să uităm

0

Cu siguranță vi s-a întâmplat să mergeți dintr-o cameră în alta cu intenția de a face ceva, dar odată ce ați trecut pragul să uitați cu desăvârșire ce vă adusese acolo. Ei bine, s-ar părea că acest fenomen nu e dovada faptului că suntem aerieni sau distrați, ci o constantă a felului în care funcționează memoria: trecerea unui prag poate provoca goluri de memorie.

Gabriel Radvansky, profesor de psihologie la Universitatea din Notre Dame, sugerează într-un nou studiu că ”intrarea sau ieșirea pe ușă funcționează ca o departajare a evenimentelor în minte, separând episoadele activităților și arhivarea lor. Amintirea deciziei sau a activității la care ne gândim într-o altă cameră este dficicilă, deoarece aceasta a fost deja compartimentată,” arată cercetarea publicată în Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Rezultatele au fost obținute în urma a trei experimente derulate atât în mediul real, cât și în cel virtual. În primul experiment, subiecții s-au plimbat dintr-o cameră virtuală în alta, alegând câte un obiect de pe masă și schimbându-l cu altul, din altă încăpere. Radvansky a observat că aceștia uitau mai repede când părăseau camera decât atunci când se mișcau, pe aceeași distanță, înăuntrul aceleiași încăperi – ceea ce sugerează că pragul sau departajarea evenimentelor îngreunează accesarea gândurilor sau a deciziilor luate într-o cameră diferită.

În cel de-al doilea experiment, subiecții au fost rugați să ascundă, într-un mediu real, obiecte alese de pe mese, fie în aceeași cameră, fie trecând pragul spre alta. Rezultatele au coincis cu cele obținute în primul experiment, desfășurat virtual.

În cel de-al treilea experiment, subiecții au mers dintr-o încăpere în alta, la capătul parcursului ajungând în camera de pornire. Concluziile au susținut primele ipoteze, arătând că trecerea unui prag funcționează ca un marker în felul în care mintea arhivează amintirile.

 

Sursa: MedicalXpress

Foto: Wikimedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger