O nouă cercetare sugerează că oamenii care cred în teoria creaționistă au tendința să proceseze informațiile mai degrabă prin intermediul simțurilor decât prin intuiție, scrie Livescience. De cealaltă parte, credincioșii care văd povestea creației din Biblie – Dumnezeu a creat oamenii și animalele în forma lor actuală – ca pe ceva simbolic tind să fie mai intuitivi. Concluzia a fost trasă de un preot anglican, Andrew Village, directorul departamentului de studii teologice și religioase din cadrul Universității York St. John din Marea Britanie, care, înainte să fie cleric, a studiat ecologia păsărilor de pradă și a revenit acum la vechea pasiune.
Preotul a chestionat 663 de credincioși cu privire la credința lor în Geneză, cartea din Biblie care descrie cum a fost creat Pământul. Creaționismul înseamnă credința că Dumnezeu a creat universul în șase zile, făurind oamenii și animalele în forma lor actuală. Pentru a analiza modul în care personalitatea influențează convingerile legate de Geneză, Village s-a concentrat în primul rând pe trăsăturile de personalitate propuse de Carl Jung în 1921 și promovate de testul de personalitate Myers-Briggs – acesta este menit să arate preferințele oamenilor privind colectarea informațiilor și luarea deciziilor. Testul operează cu patru dihotomii: extrovertit/introvertit, senzorial/intuitiv, gândire/sentiment și judecată/percepție.
Extrovertiții preferă compania celorlalți, în timp ce introvertiții o preferă pe a lor. Oamenii incluși în categoria senzorială preferă să adune informații în moduri concrete, palpabile, în timp ce intuitivii se bazează pe sentimente abstracte și bănuieli. “Gânditorii” iau decizii în urma unor judecăți logice, detașate, în timp ce “sentimentalii” se concentrează pe empatie și clădirea consensului. Persoanele din categoria judecății prefersă să-și folosească procesele de gândire și simțire când interacționează cu lumea exterioară, iar cele din categoria percepției se bazează mai mult pe procesele senzoriale sau intuitive. Peste 90% dintre persoanele incluse în studiu au spus că merg săptămânal la biserică, iar 90% că se roagă zilnic. Chestionarul preotului anglican a arătat că cu cât oamenii preferă simțurile în fața adunării intuitive a informațiilor, cu atât sunt mai predispuși să interpreteze Geneza literal.
Concluzia are sens, potrivit lui Village: dacă cineva crede că Biblia e cuvântul lui Dumnezeu și că este adevarată, atunci e logic ca Geneza să fie adevărată. “Când oamenii cred ‘Ah, creaționiștii sunt oameni care nu gândesc’, greșesc”, spune preotul. “Folosesc doar un sistem diferit.” Persoanele intuitive sunt mai predispuse să speculeze. “Gânditorii”, sau oamenii care preferă procesul logic de luare a deciziilor, au o tendință mai mare decât “sentimentalii” să creadă în creaționism. Asta se explică însă prin faptul că gânditorii gravitează de regulă spre tradiții religioase conservatoare.