Transplantul de uter, un succes pentru medicina suedeză

0

Nouă femei din Suedia au trecut, deja, prin operaţia pentru transplant de uter, organele folosite fiind donate de rude în viaţă, scriu Live Science şi Associated Press. Procedura pare a fi un succes pentru medicina suedeză, dar adevăratul succes va fi marcat dacă aceste femei vor reuşi să rămână însărcinate.

 

 

Între cele nouă paciente, unele erau născute fără uter, altora acesta le fusese scos din corp din cauza cancerului cervical. Toate speră ca, în curând, să reuşească să rămână însărcinate. „Este un alt fel de chirurgie, cu totul”, a explicat doctorul Mats Brannstrom, coordonatorul echipei medicale de la Universitatea din Gothenburg, Suedia. Aceste nouă transplanturi nu sunt primele, au mai existat operaţii de acest fel, dar femeile care au trecut prin procedura respectivă nu au reuşit (încă) să devină mame.

Astfel că medicii au gândit un alt plan care să vină în ajutorul femeilor: ei au transferat embrioni obţinuţi prin fertilizare in vitro în uterele transplantate pacientelor, pentru a le oferi o şansă mai bună să rămână însărcinate şi să poată avea copii biologici. Dacă pacientele lor vor rămâne însărcinate, aceasta va demonstra că tratamentul poate ajuta multe alte femei din lume, au declarat medicii care s-au ocupat de transplanturi. Una din 4.500 de fete se naşte fără uter, un sindrom cunoscut sub numele MRKH şi aproape 40% dintre femeile care dezvoltă cancer cervical sunt la vârsta la care ar putea deveni mame. Un transplant de uter cu rezultatele dorite (sarcina) ar ajuta multe dintre aceste femei, care îşi doresc să devină mame pe cale biologică.

 

Sursa şi foto: Live ScienceAssociated Press

 

Puteţi citi şi:

Premieră mondială: transplant de uter de la mame la fiice

VIDEO Cum se fabrică plămânii şi membrele în laborator

Studiu: Doi pacienţi au învins leucemia cu ajutorul unei noi terapii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger