Transplantul de ţesut ovarian a ajutat supravieţuitoare ale cancerului să aibă copii

0

Potrivit unui studiu recent, mai multe paciente supravieţuitoare ale cancerului, care au trecut printr-o operaţie de transplant de ţesut ovarian, au rămas însărcinate, au născut fără probleme şi cancerul cu care s-au luptat nu a revenit. Rata este de una la trei paciente, susţine studiul realizat de cercetători din Danemarca.

Procedura (transplantul de ţesut ovarian) nu doar că le-a oferit acestor femei (de vârstă tânără) şansa de a fi mame, dar le-a ajutat şi să revină din starea de menopauză prematură care poate apărea din cauza chimioterapiei. “Putem afirma, pentru prima oară, că avem destule paciente care, categoric, beneficiază de pe urma acestei proceduri şi niciuna dintre ele nu a mai dezvoltat vreo formă de cancer”, spune Claus Yding Andersen, coordonatoarea studiului. Echipa ei a realizat 53 de transplanturi de ţesut ovarian pentru 41 de paciente tinere, bolnave de cancer, între anii 2003 şi 2014. Dintre acestea, 32 îşi doreau să devină mame. Potrivit studiului publicat recent de revista Human Reproduction, din cazurile de succes (rata de unu la trei) au rezultat 14 copii, până acum.

Deşi transplantul de ţesut ovarian poate părea o noutate medicală şi mulţi medici sunt reticenţi faţă de procedură, în Danemarca, pentru femeile tinere care sunt diagnosticate cu cancer, este o întrebare de rutină dacă doresc să li se scoată un ovar, care să fie îngheţat şi transplantat înapoi, odată ce au câştigat bătălia cu cancerul – iar asta se întâmplă fără costuri suplimentare. Procedura presupune scoaterea ovarului şi tăierea acestuia în mai multe bucăţi mai mici, care apoi sunt îngheţate. Dacă pacienta supravieţuieşte cancerului, bucăţile de ţesut sunt decongelate şi inserate în ţesutul ovarului rămas în corp, care redevine funcţional şi ovulaţia se reia după aproximativ patru – cinci luni.

Mulţi medici sunt reticenţi faţă de acest tip de transplant pentru că se tem că ar putea declanşa o revenire a cancerului, din moment ce ovarul a fost scos dintr-un organism deja bolnav. Rezultatele studiului citat arată că niciuna dintre femeile monitorizate nu a ajuns într-o astfel de situaţie. Succesul procedurii aduce multiple posibilităţi, pentru multe femei, nu doar pentru cele bolnave de cancer. Astfel, oricine trece prin chimioterapie poate avea şansa de a redeveni fertilă; dar, de asemenea, scrie Science Alert, este o şansă şi pentru femeile preocupate de carieră care doresc să devină mame mai târziu în viaţă şi care, prin îngheţarea unui ovar, ar putea avea această şansă fără să se teamă de riscul “ceasului biologic”.

Sursa: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger