Refugiu Urban: Transilvania Fest – festivalul de „cultura si mancare“ care promoveaza ecoturismul

2


Cine nu a auzit inca de ecoturism si vrea sa afle prin ce este diferit fata de turismul normal este invitat in comuna Biertan, judetul Sibiu, in perioada 30 iulie – 1 august. Atunci are loc “Transilvania Fest” (www.transilvaniafest.ro), un eveniment de  promovare a regiunii Transilvania, a locuitorilor sai, cu obiceiurile, mestesugurile, alimentele si casele lor traditionale cu scopul de a ajuta la dezvoltarea comunitara a zonei. Locuite odinioara de sasi, satele din comuna Biertan si-au pierdut cu timpul prosperitatea economica, nu si specificul saxon.

de Mihaela Dumitrascu

O zi ploioasa in Biertan. Situat aproape de kilometrul zero al Romaniei (aprox. 35 de km), in Biertan se ajunge cu masina personala sau cu autobuzul, daca v-ati deplasat pana la Medias cu trenul. Spre celelalte doua sate ale comunei, Copsa Mare si Richis, se poate merge si pe jos sau cu bicicleta. Cazarea se face la pensiuni, dar pentru cine are cort, exista un camping (www.richis.eu) in Richis.

Interior din bucataria de vara din “Casa Verde” (www.copsamare.ro), pensiune detinuta de Giovanna Bassetti. Foarte important pentru istoria acestor sate este aspectul locuintelor. Din 2005, Paolo si Giovanna Bassetti au inceput sa investeasca in reabilitaterea si conservarea arhitecturii caselor sasesti din Copsa Mare. Detin trei imobile restaurate si amenajate in stil traditional deschise turistilor si ofera sprijin financiar satenilor care doresc sa contribuie la pastrarea specificului zonei renuntand la termopane si vopsele chimice.

Schaas Iohann explica decoratiile coloanelor din Biserica din Richis. Primele obiective turistice obligatoriu de vizitat sunt vechile biserici sasesti din Biertan si Richis. Povestile domnului Schaas despre gaurile din peretii de la intrare sau despre “dracusorii verzi” de pe coloane pot fascina pana si cel mai plictisit turist.

O batrana se plimba pe trotuarele inguste din Copsa Mare intr-o dimineata ploioasa. Pe langa turul bisericilor fortificate, va puteti relaxa mergand pe bicicleta, calarind, explorand padurile inconjuratoare sau vizitand biofermele si gospodariile producatorilor si artizanilor locali.

Wilhelm Üntch explica unor turisti procesul prin care se obtine un fagure de miere. Pentru domnul Üntch, un sas din Richis, albinele sunt asemenea propriilor copii, apicultura fiind principala sa ocupatie. Pentru comercializare produce propolis, miere de tei si poliflora.

In locuinta proprie, parintele Ioan Bica vorbeste despre pasiunea sa: pictatul icoanelor pe sticla. Din 2006, cand a venit in Copsa Mare, parintele Bica a inlocuit stergarele invechite din biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” cu icoane pictate pe sticla chiar de el. “Nu mi se pare ceva extraordinar faptul ca pictez icoane. Nu sunt un mare creator. De creat cu adevarat numai Dumnezeu creeaza. Nici macar pictor. Cel mult artizan”, afirma el.

Un cuplu trece pe langa o gradina de zarzavaturi din Richis. Ca activitati generatoare de venit, pe langa apicultura, oamenii din Biertan, Richis si Copsa Mare practica agricultura si cresc animale. Un numar foarte mic dintre acestia au un loc de munca la una din firmele din orasele invecinate.

O femeie din Copsa Mare gateste intr-o bucatarie traditional amenajata. Ca festival care doreste sa contribuie la dezvoltarea comunitara, comerciala si turistica a satelor transilvanene, “Transilvania Fest” ajuta micii producatori sa comercializeze produsele specifice zonei pe care de obicei le produc doar pentru propriul uz.

O tanara se pregateste sa cumpere ceva din barul din Copsa Mare. In lipsa cluburilor si a teraselor din orase, barurile locale reprezinta o sursa de divertisment pentru localnicii si turistii dornici de socializare.

Asezati langa o soba din pensiunea “Casa Verde”, doi tineri verifica cateva informatii pe internet. Din dorinta de a pastra obiceiurile si traditiile locale si nevoia de a locui cat mai confotabil, in pensiunile din Biertan, Richis si Copsa Mare nu te simti rupt de lume. Cel putin ca acasa.

Un copil din Biertan pozeaza pentru un portret. Pe durata festivalului “Transilvania Fest” organizat de asociatia cu acelasi nume, in Biertan vor fi prezenti atat mestesugari si producatori de alimente traditionale autohtoni, cat si din zonele Sibiu, Cluj si Sighisoara. Pe langa activitatile de comercializare, vor fi si programe artistice (spectacole, teatru de strada, proiectii de film), ateliere pentru copii, incercari de doborare de recorduri mondiale (ex. cea mai lunga legatura de ceapa rosie) etc.

Momentan, strazile din Biertan sunt tacute si putin populate. E semn ca se asteapta turisti.

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Transilvania Fest – festivalul de “cultura si mancare” care promoveaza ecoturismul « MD Photo Blog

  2. Frumos loc, insa nu pot sa nu remarc din pozele publicate starea drumurilor.
    In vara trecuta am fost intr-o alta zona superba a tari, in Zarnesti (si Plaiul Foii) si a fost groaznic drumul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger