Transformările statului, dezbătute la conferințele Societății Române de Antropologie Socială și Culturală

4

Între 28 și 30 septembrie, va avea loc la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București cea de-a noua Conferință Anuală a SASC. Tema de anul acesta, reunită sub umbrela ”Transformări ale statului,” va fi dezbătută de numeroși cercetători în științele sociale, care vor încerca să surprindă în cele trei zile de conferințe cât mai multe dintre dinamicile recente ale relației dintre stat și actorii sociali.

 

Statele reprezintă colecții de practici, proiecte și efecte, aflate într-o continuă schimbare. Atâta vreme cât analizele antropologice asupra statului din istoria acestei discipline au apărut relativ recent, proiectele neoliberale dominante au generat diferite cercetări asupra înțelegerii despre transformarea hegemoniilor statale. Această conferință încearcă să testeze terenul printr-o varietate de abordări și metodologii, aplicate în diferite zone, pentru a analiza statele și efectele a ceea ce Elizabeth Dunn numește ”doctrinele flexibilității.” Ce forme de suveranitate iau naștere în cadrul proiectelor statale neoliberale? Cum se traduc ele în viața politică și economică, prin intermediul unor indivizi și al diferitelor formațiuni sociale? Care sunt mecanismele neoliberale de creare a noilor forme de subiectivitate? Cum reacționează subiecții, indivizi sau grupuri, la schimbările determinate de o astfel de transformare la nivelul statului? Propunerile ar fi recomandat să urmărească următoarele teme: practici legale și ilegale, efectele și limitele statului, stat și gen, hegemonii, stat și spațialitate, stat și mobilitate.

Conferințele vor fi structurate pe mai multe paneluri de discuție, orientate în jurul diferitelor abordări. În prima zi, dezbaterile se vor derula în cinic secțiuni: ”Legături sociale și construcția neoliberală a sinelui în post-socialism,” ”Migrație, transnaționalism și practici statale,” ”Stat, taxonomii și violență”, ”Cămine și rudenie”, ”Neoliberalism și subiectivitate.” ”Hrană, sănătate și circulația valorii,” ”Prima jumătate de secol a sociologiei în România: Fapte din umbră”, ”Antropologia vizuală în practică: Cercetarea construcțiilor, transformărilor și proceselor sociale” și ”Corpul evaziv” reunesc prezentările din cea de-a doua zi, 29 septembrie. Duminică, acestea vor fi completate de ”Abordări antropologice asuăra alegerilor și democrației reprezentative, dar și de ”Politica locurilor și a identităților”.

Printre invitații acestei ediții se numără Adam Drazin, de la University College London, cu o prezentare pe tema ”Zâmbetul de pe fața tigrului: Discursuri despre materialism și merit în epoca migrației,” ce se va concentra pe analiza experiențelor ce ilustrează modul în care viețile românilor plecați în Irlanda sunt evaluate și judecate prin prisma practicilor și obiectelor din viața cotidiană. Gergő Pulay, de Central European University și Răzvan Dumitru, de laUniversity College London, vor coordona discuții pe marginea transformărilor statale în vizor neoliberal, ce vor atinge subiecte precum corupția, statalitatea și individualitatea, arhivele poliției secrete și discursul religios post 89 – aceasta din urmă va fi tema unei prezentări susținute de Florin Poenaru. Vintilă Mihăilescu va susține o conferință despre ”Câinii vagabonzi și stat”, care pornește de la premisa că acești câini sunt un fenomen urban deja istoric și cu manifestare globală, pe care doar câteva metropole au reușit să-l administreze. Același lucru poate fi spus despre persoanele fără adăpost: având ca studiu de caz Bucureștiul, prezentarea analizează aceste două categorii și tratamentele de care au parte din partea societății și a statului. Tommaso De Santis, de la School of Slavonic and East European Studies UCL, va discuta despre evoluția companiilor private din domeniul sănătății în România, iar panelul de antropologie vizuală va dezbate subiecte legate de evoluția proceselor sociale și politice, văzute prin prisma discursului reprezentării. De asemenea, sâmbătă, la ora 19, la Librăria Bastilia, se va juca piesa ”Sub pământ,” realizată de David Schwartz și Mihaela Michailov pornind de la interviuri realizate cu locuitori din Valea Jiului.

Programul complet al conferințelor îl puteți consulta aici.


4 comentarii

  1. Alina Balosanu via Facebook on

    deocamdata atat se poate teoretic…unii se vor duce acolo, altii vor aprecia demersul…depinde de putintele proprii; saracia e vesnica pe aici – cica e semn de ‘misiune spirituala’ (((: – eu personal am alte convingeri, dar deocamdata nu am si posibilitatile necesare sa-i conving si pe altii, asa ca incerc sa-mi vad de viata proprie asa cum e ea in momentul asta

  2. Comentariul este de prisos. Dureros este ftapul ca nici una dintre vocile publice de radio sau televiziune nu educa in mod autentic. Ori sunt critici ori sunt nostalgici. Romanul este latin si fara sa fie un pic strunit, aici ma refer la legislatie si simt civic stimulat prin amenzi,nu va invata prea curand. Batranii sunt dornici sa mai roada ce se poate de pe unde se poate ca azi maine se duc iar tinerii fac un soi de concurenta vestului sau oricui in distractie si dezinteres via limbaj argotic sau sintagme americane la moda! Mai jalnic de atat se poate oare? Romanul este frate cu orice drac numai cu un alt roman nu! Pana la politicieni care sunt toti niste exemplare ale unei subspecii nedefinite si analisti care sunt niste roboti ai cifrelor si statisticilor, oamenii de cultura, cei mai multi innacriti si frustrati isi uita propria menire: aceea de a educa. Pacat de atata risipa de energie in teorie si lipsa de originalitate!!! Chiar daca tonul va pare critic este doar constatativ, altfel eu nu abandonez cauza educatiei mai ales ca profesez in invatamant. Va doresc minte luminata si si constiinta curata!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger