Trăim mai mult, dar mai bolnavi

0

Pe întreaga planetă, oamenii au o speranţă de viaţă mai mare, dar şi un nivel mai ridicat de îmbolnăvire, cauzat mai ales de afecţiunile cronice, arată cel mai mare studiu realizat vreodată la nivel mondial despre boală, ca povară a umanităţii. Potrivit acestuia, tensiunea, fumatul şi alcoolul sunt cei mai mari factori de risc cu care ne confruntăm.

 

 

Cei trei factori, spune studiul Lancet, au depăşit malnutriţia la copii, care era în topul listei bolilor cronice ale omenirii în anul 1990. Studiul are parte de critici, cum era de aşteptat, care susţin că datele au fost interpretate tendenţios şi că informaţiile analizei nu sunt tocmai vaste. Proiectul s-a întins pe durata a cinci ani şi a implicat peste 500 de cercetători şi analişti; printre concluziile sale se numără şi faptul că, în 2010, unul din patru decese (din cele 13 milioane) la nivel mondial a fost cauzat de boli de inimă (atac cardiac) şi atacuri cerebrale. HIV/SIDA este cauza a 1,5 milioane de decese, tot în anul 2010.

Deşi speranţa de viaţă a oamenilor a crescut, la nivel global, rămân, totuşi, zone în care moartea timpurie este o ameninţare constantă – cum ar fi Africa sub-sahariană. Iar acolo unde moartea timpurie nu mai este o ameninţare, au apărut bolile cronice. Afecţiuni precum diabetul sau cancerul de plămâni au „crescut” în topul bolilor (în vreme ce altele, precum tuberculoza, au scăzut). „Studiul arată cât de repede, surprinzător de repede, se schimbă problemele de sănătate ale lumii. Totodată, arată şi recunoaşte progresul fantastic făcut de medicină, în anumite aspecte”, consideră profesorul Peter Piot (din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine), care nu a fost implicat în studiu. Criticii cercetării acuză lipsa metodelor adecvate de consultare: „Deşi studiul arată munca a numeroşi experţi, ierarhiile făcute nu exprimă consensul ştiinţific al celor implicaţi”, consideră profesorul Sandy Cairncross, de la aceeaşi instituţie britanică.

 

Sursa: News Health

Foto: Democratandchronicle.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger