Traficul de droguri a salvat băncile la începutul crizei

0

S-a vorbit puţin în presă despre acest comentariu al directorului executiv al United Nations Office on Drugs and Crime şi ar merita popularizat: banii ilegali făcuţi pe traficul de droguri au fost singurul lucru care a ţinut băncile în picioare în 2008, la începutul crizei.

 

 

Fostul director executiv al UNODC, Antonio Maria Costas, a spus într-un interviu dat săptămînalului austriac Profil că banii traficanţilor au fost singurul capital lichid la începutul crizei: “În a doua jumătate a anului 2008, lichiditatea era principala problemă a sistemului bancar şi capitalul lichid era un factor foarte important”.

UNODC a găsit dovezi că “împrumuturile inter-bancare se bazau pe bani proveniţi din traficul de droguri şi alte activităţi ilegale”. Costas a mai adăugat că “există semne că unele bănci au fost salvate în acest fel”.

Dacă interlopii şi sistemul bancar colaborează atît de bine iar prietenia lor e protejată de guvernele noastre, poate ar trebui să redefinim termenii în care vorbim despre clasele conducătoare – să gîndim şi să vorbim despre ele ca despre nişte organizaţii interlope. Să pornim de aici, nu de la incompetenţa lor sau aşa-numita corupţie – nu sunt insule de corupţie într-un ocean de legalitate, e vorba de crimă organizată.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger