Traficul auto va fi interzis pe străzile Parisului, timp de o zi

0

E greu de imaginat cum administrația unui oraș de anvergura Parisului a acceptat să suspende timp de o zi circulația auto, pentru a inaugura Paris sans voitures (Parisul fără mașini). Mai ales pentru un locuitor al Bucureștiului, orașul cu cel mai congestionat trafic din Europa, unde închiderea unor trasee pentru evenimente dedicate bicicliștilor sau alergătorilor provoacă nemulțumiri vocale din partea șoferilor.

Nici capitala franceză nu stă, de altfel, grozav la capitolul trafic auto, iar anul trecut, din cauza poluării cauzate de mașini, autoritățile au impus interdicții de circulație pentru jumătate din mașinile cu motor diesel și pe benzină. Chiar și în primăvara acestui an, pentru a reduce gradul de poluare, s-a impus un model alternativ de circulație pe străzile Parisului, în funcție de numărul par sau impar al mașinii.

Pe 27 septembrie însă, niciun vehicol motorizat, cu excepția ambulanțelor, nu va avea voie să circule în 9 din cele 20 de arondismente ale orașului, în ceea ce primăria a numit ”un pariu nebunesc, dar fezabil.” Din zona inclusă în acest experiment fac parte unele din cele mai populare destinații turistice și cele mai aglomerate zone centrale, cum ar fi Champs Élysées, Place Stalingrad, Place de la Republique, zona din jurul Turnului Eiffel etc. Astfel, locuitorii își vor redescoperi orașul la pas ori pe biciclete, fără huruit de motoare în fundal și fără noxe proaspete.

Primarul Anne Hidalgo speră ca o astfel de inițiativă să motiveze municipalitățile din întreaga lume, să ia măsuri împotriva poluării uriașe provocate de traficul auto și, totodată, să contribuie la atenuarea factorilor ce conduc la schimbări climatice. De altfel, Ziua fără mașini va avea loc în timpul Săptămânii Europene a Mobilității (16-22 septembrie), pe durata căreia va avea loc și la București marșul bicicliștilor, sub deviza Vrem un oraș pentru oameni. În decembrie, la Paris se va derula și conferința COP21, inițiată de Națiunile Unite, pe tema schimbărilor climatice.

Sursa: Forbes


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger