Tradiție finlandeză: Nou-născuții dorm în cutii de carton oferite de stat

0

Timp de 75 de ani, femeile finlandeze cu copii pe vine au primit de la stat o cutie de carton care conține haine de dormit și de ieșit afară, produse pentru baie, jucării, scutece, un sac de dormit, așternuturi și o saltea mică, toate pentru viitorii bebeluși. E o tradiție menită să le asigure tuturor copiilor din Finlanda, indiferent de backgroundul lor social, un început egal în viață. Unii spun că această inițiativă ar fi contribuit la una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă din lume.

Flickr/David Goehring

Pachetul este disponibil pentru toate femeile însărcinate, iar cutia de carton în care sunt ambalate produsele pentru nou-născuți devine patul acestora, scrie BBC News. Mulți copii, din toate mediile sociale, își dorm somnul de început de viață între cei patru pereți de carton.

Inițial, în 1938, când a fost lansată inițiativa, ea era destinată doar familiilor cu venituri mici. Lucrurile s-au schimbat însă în 1949, când cutia maternității a devenit disponibilă pentru toate viitoarele mame. Pentru a o primi, legislația prevedea ca femeile să viziteze un medic pentru o consultație prenatală înainte de a patra lună de sarcină. Astfel, cutia asigura cele necesare pentru nou-născuți, dar și împingea femeile însărcinate în brațele cadrelor medicale.

În anii ’30, Finlanda era o țară săracă, iar rata de mortalitate infantilă era ridicată – 65 din 1.000 de copii au murit în această perioadă. Statisticile s-au îmbunătățit însă în deceniile care au urmat, grație cutiei de carton și asistenței medicale prenatale din anii ’40, urmate de sistemul național de asigurări de sănătate și de rețeaua centrală de spitale din anii ’60.

După 75 de ani, cutia face parte și acum din ritualul de trecere a femeii la maternitate, deși conținutul ei s-a modificat mult de-a lungul vremii. În anii ’30 și  ’40, conținea materiale textile pentru că femeile erau obișnuite să croșeteze singure hainele copiilor. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Ministerul Apărării avea nevoie de țesături din bumbac și de flanel, o parte din materialele din cutie au fost înlocuite cu așternuturi din hârtie și fașe din pânză. Anii ’50 au adus cu ei haine prefabricate, iar în anul 1968 a apărut în schemă sacul de dormit, urmat un an mai târziu de scutece de unică folosință. La începutul secolului XXI, însă, scutecele de pânză au apărut din nou și au luat locul celor de unică folosință.

Dincolo de aspectul cultural, tradiția cutiei de carton are în continuare și o latură socială: unele familii nu și-ar permite conținutul cutiilor dacă acestea nu ar fi oferite gratuit.

Aflați mai multe detalii pe BBC News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger