O tradiţie care nu este deloc o tradiţie, cam la asta s-ar reduce oferirea inelului de logodnă cu diamant celei alese să devină soţie. Cel puţin asta explică un amuzant material video realizat de Adam Conover, în cadrul seriei “Adam Ruins Life’s Greatest Pleasures”, notează site-ul UpWorthy.
Tot ce credeţi că ştiţi despre inelul de logodnă cu diamant ataşat este, de fapt, o păcăleală. De unde vine această presupusă tradiţie? „A fost inventată acum mai puţin de un secol de compania De Beers Diamond Corporation; înainte de anii 1930, acest obicei nu exista. Dar, în anul 1938, compania De Beers Diamond a lansat o campanie publicitară de proporţii, susţinând că singura modalitate prin care un bărbat adevărat îşi poate arăta dragostea faţă de o aleasa lui este prin achiziţionarea unei bucăţi cât mai mari de carbon cristalizat. Şi noi am crezut rahatul ăsta”, explică Adam Conover.
Astfel, susţine el, toată povestea logodnei americane tradiţionale a fost gândită pentru profitul companiei de diamante – inclusiv lansarea mitului că trebuie să cheltui venitul pe cel puţin două luni pe o astfel de bijuterie. Diamanatele nu au nicio valoare în sine, după cum a susţinut chiar preşedintele De Beers Diamond, Nicky Oppenheimer, care a spus, la un moment dat: „Diamonds are intrinsically worthless”. „De fapt, sunt chiar comune. Singurul motiv pentru care diamantele sunt scumpe este monopolul global deţinut de compania De Beers asupra mineritului de diamante; astfel, ei pot jongla cu resursele scoase pe piaţă, pentru a menţine preţurile ridicate. Dar, în realitate, ei au multe astfel de pietre preţioase”, continuă Adam explicaţia.
Însă, păcăliţi de reclamele care au creat mitul (întreţinut de aproape un secol), bărbaţi din întreaga lume, nu doar din SUA, îşi dau economiile pe un inel fără valoare reală de piaţă – căci nu poate fi revândut. „Iată de ce compania De Beers vrea să credeţi că un diamant este pentru totdeauna! Dacă nu încercaţi niciodată să îl vindeţi, nu vă veţi da seama că aţi fost păcăliţi!”, conchide Adam. Dar, chiar ştiind lucrurile acestea, oamenii continuă să cumpere inele cu diamante, pentru că un secol de publicitate şi-a făcut treaba şi a „implantat” ideea în minţile noastre.
Urmăriţi întreaga poveste în materialul video de mai jos, care are deja aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube:
Sursa: UpWorthy
Foto: Blessedbee
Puteţi citi şi:
Sierra Leone a înfiinţat un parc naţional de 71.000 de hectare pentru protejarea biodiversităţii