“Toy Like Me” – jucării realiste pentru copii cu dizabilităţi

0

Deoarece companiile producătoare de păpuşi nu au scos pe piaţă jucării cu care copiii lor să poată relaţiona, trei mame din Marea Britanie au creat ele o linie de jucării destinată copiilor cu diverse dizabilităţi. Cele trei sunt Melissa Mostyn, o jurnalistă surdă, mamă a unei fetiţe în scaun rulant; Rebecca Atkinson, jurnalistă surdă şi cu deficienţe de vedere; Karen Newell, consultant, al cărei fiu este nevăzător.

 

 

Cele trei spun că producătorii de jucării nu scot pe piaţă produse care să reflecte diversele dizabilităţi pe care un copil le poate avea, astfel că aceşti copii cu dizabilităţi nu se vor putea identifica cu jucăriile “perfecte” din ofertă. Există cerere şi pentru astfel de jucării, mai realiste, susţin cele trei autoare ale proiectului “Toy Like Me”, creat tocmai pentru a suplini lipsa, de pe piaţă, a jucăriilor realiste pentru copiii cu dizabilităţi.

 

 

“Cred că este foarte emoţionant pentru părintele unui copil surd, spre exemplu, să vadă un personaj cunoscut, precum Tinker Bell, cu un implant auditiv. Creează o imagine pozitivă a dizabilităţii şi ajută atât părinţii, cât şi copiii cu dizabilităţi. Când eram eu copil, nu am văzut niciodată o păpuşă care să semene cu mine. Aveam două aparate auditive în urechi. Dar, în lumea reală, mai sunt oameni ca mine. În lumea păpuşilor, eu nu existam. Ce le transmite asta copiilor surzi sau cu alte dizabilităţi? Că nu merită şi ei păpuşi în care să se regăsească? Că sunt invizibili în lumea jucăriilor cu care se joacă? Sunt invizibili în societate, până la urmă?”, spune Rebecca Atkinson.

 

 

Totul a început cu o păpuşă Tinker Bell, căreia cele trei mame i-au pus aparatul auditiv. Imaginea a devenit virală pe reţele de socializare, iar popularitatea ei a scos la iveală cerinţa mare de pe piaţă pentru astfel de păpuşi realiste. La doar o săptămână după, companie britanică de jucării MakieLab a preluat ideea. MakieLab îşi produce păpuşile cu ajutorul imprimării 3D, astfel că este capabilă să răspundă aproape pe loc cererilor. “Sperăm să facem mulţi copii (şi pe părinţii lor) fericiţi cu aceste noi accesorii diferite”, a declarat Matthew Wiggins, CTO al MakieLab.

 

 

Oricine poate contribui cu idei şi propuneri la proiectul “Toy Like Me” al celor trei mame din Marea Britanie. Acestea consideră că prezentarea imaginilor cu jucării care reflectă pozitiv dizabilităţile (jucării făcute în casă ori modificate acasă pentru a reflecta o dizabilitate), precum şi a unor scrisori din partea copiilor cu dizabilităţi către industria jucăriilor, prin care să ceară jucării realiste pentru ei, industria aceasta ar putea să reacţioneze şi să îşi modifice politica de producţie.

 

stire 21 mai jucarii 4

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: UpWorthy

 

Puteţi citi şi:

Raluca, Mihai şi Bogdan. Singurii reporteri cu sindrom Down din Europa, la TVR Cluj

De pe canapea, pe cal. Psihoterapia cu cai, pentru prima dată în România

“Prima şansă ne-o dă Divinitatea. A doua şansă suntem noi, oamenii”

Fluturii pleacă mai repede dintre noi

Lumea de dinăuntru. În culisele unui concurs de frumuseţe pentru femei nevăzătoare


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger