Toxinele industriale ajunse în mediul arctic îmbolnăvesc urșii polari

0

Chimicalele industriale care ajung prin apă și curenți în zona arctică devin un ”cocteil” de toxine ingerat de vietățile marine ale regiunii. La capătul lanțului trofic se află ursul polar, cel mai mare prădător arctic, care devine ținta acestora și dezvoltă probleme din ce în ce mai grave de sănătate.

 

Un studiu derulat pe o perioadă de zece ani (din 2000 până în 2010) asupra vieții și sănătății urșilor polari și ale altor vietăți din regiunea arctică arată că aceste chimicalele industriale care ajung în regiune cauzează boli cronice și au efecte iremediabile asupra sistemului imunitar și de reproducere al animalelor. Studiul a fost coordonat de Christian Sonne și realizat împreună cu LIFE – Facultatea de Științe din cadrul Universității Aarhus (Danemarca).

”Răul produs populației de urși polari din Groenlanda nu este nici pe departe înțeles, dar se întâmplă sub ochii noștri. Acumulările de chimicale industriale cauzează boli care nu duc la moartea imediată a urșilor, dar se cronicizează și lasă urme în oasele lor, în organe, le slăbesc imunitatea și le afectează sistemul de reproducere”, a explicat autorul studiului după analiza a peste 100 de mostre diferite de țesut de la urși polari din estul Groenlandei. Înainte de a extinde studiul la urși polari, Christian și colegii săi analizaseră efectul toxinelor din chimicale industriale asupra vulpilor și câinilor de sanie, tot din Groenlanda. Analizele au demonstrat că răul observat la vulpi și câini este același în cazul urșilor polari și în continuă evoluție, dată fiind cantitatea tot mai mare de chimicale care ajunge în apele arctice.

 

Sursa și foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger