Toxinele din nisipurile bituminoase se adună în ecosistemele de apă dulce

0

Poluatorii toxici rezultaţi în urma operaţiunilor de extragere a petrolului din nisipurile bituminoase se adună în ecosisteme de apă dulce şi le contaminează, concluzionează un studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă canadieni şi publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

nisipuri

 

Nivelul poluării din lacurile din apropierea unor astfel de „câmpuri” petrolifere nisipoase a crescut mult din anii 1960, de când operaţiunile de extracţie au început, arată studiul citat. Poluanţii sunt adunaţi sub denumirea de PAH (tipuri de hidrocarburi); totuşi, spun cercetătorii, nivelul lor, deşi categoric ridicat, este sub cel întâlnit în lacurile urbane. PAH afectează organismele acvatice şi păsările şi, totodată, şi diverse culturi cu care ajung în contact. Substanţele apar în mod natural în cărbune, ţiţei şi petrol, dar şi în produse făcute din combustibili fosili, cum ar fi asfaltul. Mai pot fi eliberate în aer în timpul arderii combustibililor fosili şi materiei organice. Incendiile de pădure şi erupţiile vulcanice produc PAH în mod natural.

Pentru studiul lor, cercetătorii canadieni au analizat mostre de sedimente din cinci lacuri aflate pe o rază de 35 de kilometri faţă de unităţi industriale petroliere bazate pe nisipuri bituminoase şi dintr-un lac aflat la 90 de kilometri distanţă. Ei au încercat să vadă care este impactul ecologic al dezvoltării industriei de acest tip asupra ecosistemelor de apă dulce. Analizele au arătat un nivel al PAH-urilor şi de 23 de ori mai mare decât cel din 1960, în anumite cazuri. Nisipurile bituminoase au fost luate în considerare doar recent drept o componentă viabilă pentru rezerva de petrol a lumii, ca urmare a creşterii preţului la energie şi datorită dezvoltării tehnologice care a făcut procesul de extracţie profitabil. În Canada, explozia industriei de acest tip s-a produs în nordul provinciei Alberta şi în Saskatchewan, regiuni care reprezintă 97% din rezerva statului canadian de petrol şi a treia rezervă din lume.

Dezvoltarea acestei ramuri industriale a fost controversată de la bun început, tocmai din cauza efectelor pe care le are asupra mediului şi mai ales asupra apei şi vietăţilor acvatice. Cercetătorii avertizează că rezultatele studiului lor ar trebuie luate în considerare în contextul mai larg al schimbărilor de mediu cu care ne confruntăm. „Analizele noastre arată că nivelul de PAH este mult peste nivelul natural existent în apele dulci, premergător dezvoltării industriei extractive de petrol din nisipuri. Consecinţele acestui fapt nu sunt cunoscute, deocamdată şi este nevoie de mai multe studii pentru a afla ce efecte au apărut sau vor apărea”, au conchis cercetătorii canadieni.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger