Totul despre alcool: Băutura la români

12

 

Băutura e boală grea. Un doctor specialist în adicţii îmi povestea că a văzut un alcoolic bolnav de ciroză hepatică, medicat cu antalcool, care se încăpăţîna să bea o sticlă de coniac. Cu o mînă se ţinea de abdomen, în zona ficatului, cu cealaltă, tremurîndă, încerca să-şi împingă sticla în gură. Ciocnirea alcoolului cu antalcoolul îi provoca migrene care-i sfredeleau creierii şi îl făceau să vomite, spasmele îi scuturau trupul subnutrit şi burta umflată de ciroză, dar nu s-a lăsat pînă nu a reuşit să-şi ia doza.

de Dan Sociu

Îl înţeleg perfect. Am crescut în nordul Moldovei. Încă de pe la 5 ani îmi puneam gura pe ţeava alambicului instalat în bucătărie de bunicul meu cînd acesta nu era prin preajmă şi sugeam rachiu. La toate evenimentele sociale, mai mari sau mai mici, se bea zdravăn. Înainte să plece dimineaţa la muncă, mai ales iarna, oamenii dădeau pe gît un rachiu, fără de care „nici iarba nu creşte”. Pe zugravii sau instalatorii care îţi lucrau în casă trebuia neapărat să îi omeneşti cu băutură, altfel nu făceau nimic. Am asistat la zeci de scene domestice violente cauzate de alcool. Am văzut bărbaţi care fuseseră daţi afară din casă şi dormeau pe scara blocului. Dimineaţa, cînd mergeau la şcoală, copiii lor păşeau peste ei. Am văzut atîtea femei care se duceau la muncă, făceau piaţa, găteau, spălau rufe la mînă, aveau grijă de copii, de un soţ beţiv şi neputincios, de taţi şi fraţi beţivi şi de fiii mai mari, care se apucau şi ei de băutură încă de la pubertate. Unul dintre aceştia am fost şi eu, de pe la 13 ani, pînă la 29, cînd m-am lăsat. Mi-a plăcut mult să beau şi înţeleg de ce aleg oamenii să sacrifice totul pentru băutură. Băutura e o mare dragoste, mai puternică uneori decît oricare alta. Cînd o femeie îşi somează bărbatul să aleagă între ea şi alcool, se pune într-o situaţie foarte riscantă. Alegerea ar fi mai bine să facă ea însăşi.

Nu înţeleg, deşi am practicat-o o vreme, din frustrare de abstinent, moralizarea beţiei. Puritanii care condamnă băutura nu pricep nimic. Prohibiţiile sunt politici aberante şi s-au dovedit ineficiente de-a lungul istoriei şi creatoare de efecte perverse, precum piaţa neagră în America. S-a spus că limitările impuse de statul suedez distribuţiei de băuturi alcoolice au scos economia ţării din mizerie, dar la fel de bine se poate spune că industria lemnului a pus ţara pe picioare. Suedezii nu au participat la atîtea războaie, ca ruşii, au avut în ultimii ani un parcurs luminos, fără traume, şi totuşi şi acum beau grotesc de mult. Mai nou, prohibiţiei i se spune „arhitectură socială”, dar e în esenţă acelaşi lucru, iar primele victimei ale acestui nou tip de experiment sunt fumătorii. Arhitectura socială e un fel de gîndire pozitivă instituţionalizată, e optimismul acela de tip american gen „dacă avem o problemă, trebuie să avem şi o soluţie” care ignoră nevoia profundă a oamenilor de autodistrugere sau de evaziune. Băutura e o boală grea, dar la fel de grea e şi abstinenţa. Mai puţin de jumătate dintre alcoolicii care încearcă să se lase reuşesc. Şi chiar cînd reuşesc, nu se simt în culmea fericirii. La scară mai mare, nu e deloc evident că societăţile nonalcoolice o duc mai bine decît celelalte.

La fel de nerealistă ca moralizarea e şi atitudinea opusă, mitizarea alcoolului, în folclor, în literatură sau glamorizarea acestuia în filme, reclame etc.

Cum spune Spinoza, nu trebuie să rîdem, să plîngem, trebuie să înţelegem. Serialul nostru despre alcool încearcă doar să recapituleze cîteva lucruri mai mult sau mai puţin cunoscute despre acest subiect.

FOTO: EPA

Tags:12 comentarii

 1. putin imi pasa de problemele altora dar in romania alcoolismul este intr-adevar o tara grava. comoditatea, tendinta de autovictimizare conduc pe multi la alcoolism si cel putin in cei peste 60 ani de cand fac umbra pamantului nici unul dintre guvernantii acestei tari nu a facut ceva serios pentru educarea masei de la tara, asa ca si sursa orasenilor este bolnava. in orice privinta trebuie moderatie, dar excesele sunt prezente atat la mancare si bautura cat si la citit. la citit sunt mult mai rare, dar pot avea si ele efecte nedorite. continutul lecturilor, pozitia proasta, lumina insuficienta sau prea puternica sunt toti atatia factori care pot afecta cititorul. dar si abstinenta totala de la alcool poate avea efecte negative. cunosc mai multi abstinenti care sunt depresivi si au probleme de comunicare, avand o intransigenta excesiva care ii face sa fie surzi si orbi la argumentele celorlalti. probabil o doza moderata de alcool din cand in cand produce o relaxare in urma careia creierul isi reia activitatea normala. as fi interesat de statistici privind abstinentii.

 2. o sugestie pentru tanarul Ionut Dulamita, ca unul care a fumat mai mult decat a trait el (31 ani). sa nu incerce renuntarea brusca la fumat. acum aproape 11 ani, fumam 2 pachete de tigari pe zi (marlboro light) si pe fond nervos cantitatea de acid din stomac crestea si aveam o durere nu puternica dar sacaitoare. panaceele erau doua: o gura sau doua de tanduay (lucram in Filipine)-cu riscul de a da in patima betiei, sau ceva mancare mai grasa- cu riscul de a ma umfla ca un coleg de serviciu. asa ca m-am lasat ! timp de vreo 2 saptamani am pufait cam un pachet pe zi. este probabil ca in acest interval de timp organismul s-a degazat si nevoia de nicotina s-a atenuat mult. intr-o dimineata cand am apucat reflex prima tigara a zilei mi-a venit in minte instantaneu ca o intrebare: “ce p.. masii mai e si asta ?”. am aruncat tigara si de atunci a ramas un capitol incheiat. nu ma deranjeaza fizic cand se fumeaza in jurul meu si mai ales nu ma ispiteste deloc. poate asa tanarul Dulamita va reusi implinirea visului celor 21 km

  • Ionut Dulamita on

   @ rush

   multumesc mult pentru sfaturi! au venit chiar la momentul potrivit pentru că, de prin februarie, mă bate gândul să încep un experiment pentru TOTB în care să testez metode de a mă lăsa de fumat. poate colaborăm mai mult atunci pe această temă!

   • ha ha…eu fumam 3 pachete pe zi…in ultima faza de tigari foarte slabe…si tot am reusit sa ma las. Am trait un infern cateva luni…dar am reusit. Am 3 ani jumate de cand nu am mai pus tigara in gura…si cand vad pe cineva fumand pe strada aproape ca ma pufneste rasul ca poti sa dai bani pe asa prostii. aaa…o chestie…imediat dupa ce m-am lasat de fumat…tineam pe o policiara un pachet deschis…pe principiul ca degeaba nu am tigari in casa…ce ..nu pot cobora la non stop ??? Asa ca am stat cu diavolul in casa pana mi-a trecut…am fumat si eu jumate din viata.

 3. OK, alcolismul e o boala dar n-o poti lecui cu articole la gazeta. Si eu sunt alcolic da nu in ultimul grad, da nu mai am mult! So, cum ma las de baut? vreau o medicatie sigura sau un tratament hipnotic. etc. Are cineva idee cum se scapa de viciu printr-o manevra sigura si scurta! Altfel, e vorba lunga care e buna la un pahar de…

 4. Jurnal de ”front”
  a)prima tigara la 17 ani
  b) ultima la 23 ani
  c) dupa primel 6 luni am ajuns la 2-3 pachete pe zi(Carpati fara filtru in perioada armatei, la revolutie).
  d)in ultimele luni inainte sa ma las, in fiecare dimineata ma trezeam si-mi ”scuipam” plamanii. Groaznic.
  e)Am reusit sa ma las de fumat datorita unui pariu cu prietenii mei : -Dupa ziua mea ma las, am spus!Rasete,glume…….!?!
  f)Au trecut 18 ani de atunci.
  Mai am o problema….dar pare mai greu de rezolvat, am incercat, dar se pare ca ce este scris in codul genetic este mai greu de invins. Provin dintr-o veche familie de podgoreni din Vrancea si pana acum este 2-0 pentru VIN. Chestiunea sta cam asa, nu prea stiu daca vreau sa castig cu adevarat in batalia asta. Nu sunt un bautor inrait dar la 3-4 zile simt nevoia de a bea un vin(adica o sticla de 750ml, altceva nu beau) daca stiti cum pot scapa de NEVOIA asta……raman dator de cinste!
  Raporteaza :Unul din nepotii VRANCIOAIEI……

 5. @ un nepot
  nepoate, stai tranquiilo ca n-o sa mori dintr-atat. un sfat: in loc de 750 la 3 zile, mai bine 250 pe zi. rosu, daca se poate. asa fac taranii din sicilia si burgundia si traiesc de papa pensie la stat cate 50 de ani.

 6. Pingback: Maşina care nu porneşte dacă şoferul a băut » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger