Toţi non-africanii au sânge neanderthalian

0

Dacă nu sunteţi africani, atunci cu singuranţă aveţi şi strămoşi din Neanderthal, confirmă o nouă cercetare, care a ajuns la concluzia că unii dintre comozomii X umani sunt originari din epoca neanderthalienilor, însă doar la oamenii care nu au descendenţă africană.

“Acest lucru confirmă descoperirile recente, care arată că cele două populaţii s-au metisat,” afirmă unul dintre autorii studiului, precizând că primele imixtiuni rasiale s-au petrecut în Orientul Mijlociu, în timp ce oamenii moderni migrau dinspre Africa spre alte regiuni.

Strămoşii Neanderthalienii aupărăsit Africa în urmă cu aproximativ 400.000 – 800.000, evoluând de-a lungul mileniilor în spaţiile pe care le cunoaştem astăzi ca Franţa, Spania, Germania şi Rusia. Aceştia au dispărut sau au fost pur şi simplu absorbiţi în populaţiile moderne acum circa 30.000 de ani. Neanderthalienii aveau gena limbajului şi un gust sofisticat pentru muzică, artă şi meşteşuguri, astfel încât cercetătorii presupun că aceste abilităţi i-au ajutat să se apropie de omul modern.

Studiul publicat luna aceasta în Molecular Biology and Evolution a debutat în urmă cu aproape 10 ani, când a fost găsit prima mostră de ADN dintr-un cromozom uman ce părea diferit, numit haplotip. Anul trecut, a fost decodificat genomul neanderthalian, iar oamenii de ştiinţă au putut compara haplotipul cu genomul de Neanderthal, precum şi cu ADN-ul oamenilor actuali. Descoperirea a fost că această secvenţă de ADN se regăseşte în oamenii de pe toate continentele, mai puţin cel african.

Încrucişarea dintre oamenii moderni şi neandertalieni are toate şansele să fi adus beneficii importante speciei umane, ajutând-o să se adapteze mai bine supravieţuirii în condiţii vitrege, cum sunt zonele reci, din care proveneau Neanderthalienii.

 

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger