TOTB va invita la concurs: Haideti sa gasim arborele anului

9

Suntem mandri sa va prezentam azi un altfel de concurs. Unul care va invita, fara sa va deranjeze, sa observati ce se gaseste in jurul vostru. Unul care va aduce aminte ca lumea poate fi frumoasa si relaxanta, chiar daca vietile noastre sunt din ce in ce mai dominate de stresul cotidian. Un consurs care ne ajuta sa ne aducem aminte de copilarie, de paduri, de natura, de inocenta si de bucuria vietii. Va invitam sa identificam impreuna cel mai frumos arbore din tara. Cum?

Este foarte simplu. Trebuie doar sa participati la concursul organizat de Fundatia pentru Parteneriat in colaborare cu Europa FM si cu noi.Participam la acest proiect pentru ca arborii sunt frumosi si folositori si au reprezentat simbolul vietii inca din cele mai vechi timpuri. Arborii au asigurat oamenilor hrana, protectie si chiar imortalitate. Multe natiuni cred ca sufletele care ne-au parasit se ridica spre ceruri prin crengile arborilor inalti.

Arborii sunt parte organica a peisajului si ca atare merita respectul si admiratia noastra.  Ei necesita spatiu si ingrijire, dar din pacate, in timpurile noastre, devin din ce in ce mai mult victime ale activitatilor umane, cu toate ca nimic nu e mai dezolant decat un peisaj defrisat.

Date despre concurs gasiti aici:

Organizator

Competitia Arborele Anului este lansata si derulata de catre Fundatia pentru Parteneriat.


Parteneri:

Programul este promovat de Europa FM.

Partener media: Think Outside of the Box.

Scop
Prin intermediul acestei competitii, intentionam sa atragem atentia asupra importantei arborilor in mod specific si asupra necesitatii protejarii mediului in general in Anul International al Biodiversitatii.

Despre competitie:

Competitia Arborele Anului se lanseaza cu ocazia Zilei Internationale a Mediului si se va desfasura conform urmatorului grafic:

2010

 • 5 Iunie, 2010 – lansare program, cu ocazia Zilei Intenationale a Mediului
 • 5 iunie – 15 august – perioada de trimitere a aplicatiilor
 • 15 august, 2010 – data limita de trimitere (depunere) a aplicatiilor
 • 1 – 5 septembrie, 2010 – selectarea celor 12 finalisti de catre un juriu national
 • 10 septembrie – 31 octombrie – perioada de votare online pentru desemnarea castigatorului editiei 2010 a competitiei Arborele Anului in Romania
 • Prima jumatate a lunii noiembrie – ceremonia de premiere a Arborelui Castigator

Derularea competitiei

a)      Inscrierea unui arbore
Inscrierea unui arbore in competitie poate fi facuta de catre persoane fizice, comunitati, ONG-uri, autoritati, companii, scoli, etc.
Aplicatiile pot fi trimise/depuse prin urmatoarele modalitati:

–          Prin completarea online a formularului de inscriere pe pagina web a programului (www.arboreleanului.ro)

–          Prin descarcarea formularului (format Word), urmata de completarea acestuia si trimiterea prin e-mail la adresa [email protected]

–          Prin descarcarea formularului (format Word), urmata de completarea acestuia si trimiterea prin posta la adresa:

Fundatia pentru Parteneriat

530120 Miercurea Ciuc

Str. Arsenalului nr.13

Jud. Harghita

In cazul fiecarui tip de expediere va trebui atasata 1 fotografie de calitate buna.

Asteptam povestile unor copaci importanti pentru comunitate, ale unor arbori rari sau mistici, cunoscuti ca  simboluri locale.

Data limita de trimitere a aplicatiilor: 15 August, 2010

b) Selectarea/jurizarea aplicatiilor primite

Selectarea aplicatiilor, alegerea celor 12 arbori finalisti se va face de catre un juriu national format din botanisti, jurnalisti, reprezentanti ai unor ONG-uri si reprezentanti ai sponsorilor programului.  Principalul criteriu de selectie va fi povestea arborelui nominalizat.

c) Procesul de votare

Fisierele cu cei 12 arbori finalisti vor fi postate pe site-ul programului (www.arboreleanului.ro)  incepand cu data de 10 septembrie 2010, timp de 50 de zile, perioada in care orice persoana care va accesa site-ul va putea sa-si exprime votul online pentru arborele preferat. In ultimele doua saptamani ale perioadei de votare situatia privind numarul de voturi va deveni secreta. Arborele cu cele mai multe voturi la finalul perioadei de votare (31 Octombrie, 2010) va fi declarat castigatorul competitiei.

d) Ceremonia de premiere

Pentru arborele castigator va fi organizat o ceremonie de premiere. Organizatorii competitiei ofera si un premiu de 3000 de RON ce poate fi folosit pentru ingrijirea  arborelui castigator sau a imprejurimilor acestuia. In cazul in care nu este nevoie de asemenea masuri, suma poate fi folosita pentru plantarea de puieti sau pentru amenajarea/reabilitarea de spatii verzi din localitatea respectiva.

Pentru detalii si informatii:

www.arboreleanului.ro

tel: 0266-310678

e-mail:[email protected]

Tags:9 comentarii

 1. Iniţial, ideea m-a entuziasmat. Mă şi vedeam trimiţînd poza unui splendid Ginkgo biloba din oraşul meu, la vreme de toamnă. Apoi am aflat că trebuie să-i măsor grosimea, înălţimea, să-i aflu vîrsta şi povestea. În speranţa că va fi ales printre cei 12 arbori finalişti. Ce gîndire, tipic urbană! De aia suntem unde suntem pentru că dintr-o pădure alegem mereu 12 finalişti. Din care alegem un singur câştigător. Restul merg la gater, nu-i aşa?

  • Suntem unde suntem si din cauza unor carcotasi ca Dvs. care pesemne se leaga de orice initiativa interesanta. Mare e gradina….

 2. Merovingian are macar in parte dreptate. De ce nu se voteaza pentru toate pozele inscrise in concurs? Pentru mine, nucul din gradina este mai frumos decat teiul lui Eminescu, chiar daca n-are o poveste lunga in spate. Ma indoiesc deja de obiectivitatea celor care vor alege arborii finalisti…

 3. Pingback: Teiul de 950 de ani – Arborele Anului din Cehia. Cine va castiga in Romania? » Think Outside The Box

 4. ,,Copacii sunt efortul nesfârşit al pământului de a vorbi cu cerul…”spunea R.Tagore şi a avut dreptate.Iată de ce mă bucur că s-a organizat un astfel de concurs.Poate o să înscriu chiar şi un arbore , un arbore secular şi fascinant din satul bunicilor mei.Nu mă împiedică faptul că vor fi aleşi 12 finalişti ,etc.Prima condiţie ca să câştigi un concurs sau o întrecere este să participi, în rest e ca la sport , un final de genul: glorie învingătorilor, onoare învinşilor!

 5. Daca ai atins vreodata cu palma pamantul, daca ai atins arborii, poate te-ai gandit ca tot universul acesta este o prefacere a ceea ce rodeste si se vestejeste, ca traim un pic ca si copacii. Trebuie sa credem in durabilitate si in rostul de a proteja natura, trebuie sa credem in perenitate.
  Uneori, noi, oamenii, nu vedem copacii de padure, dar fiecare face ca padurea sa existe…

 6. Pingback: TOTB.ro - S-a redeschis competiţia Arborele anului în România » Think Outside the Box

 7. Pingback: S-a redeschis competiţia Arborele anului în România

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger