TOTB a lansat prima publicație online dedicată elevilor jurnaliști

0

De curând,Think Outside the Box a lansat curteașcolii.totb.ro, pagină care va găzdui materiale jurnalistice realizate de elevii care au participat la proiectul ”Jurnalist în curtea școlii,” dar și articole scrise de toți elevii care își doresc să testeze terenul jurnalismului. 

TOTB a invitat 15 elevi bucureșteni de școală generală și liceu, la o serie de ateliere de jurnalism cetățenesc, realizate în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație (CARE). Scopul atelierelor a fost să testeze curiozitatea față de jurnalism a copiilor și adolescenților, care își vor putea publica primele articole în cadrul site-ului curteașcolii.totb.ro. Acest site a fost special creat în cadrul proiectului editorial Jurnalist în curtea școlii, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Cei 15 elevi care au participat la atelierele de jurnalism cetățenesc susținute în septembrie și octombrie la CARE Café provin de la școlile 136 și 147 din cartierul Ferentari, respectiv de la Colegiile Naționale ”George Coșbuc” și ”Mihai Viteazul.” ”Am încercat să creăm un spațiu comun pentru copii care provin din medii diferite, astfel încât să existe un schimb real de experiență între ei,” explică Andra Matzal, de la Think Outside the Box. ”Dacă la primele ateliere, mai multe eleve de liceu se autodeclarau, de pildă, feministe, la următoarele, din ce în ce mai multe fete de la școlile generale au început să aducă în discuție drepturile femeilor. Copiii de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari ne-au dat tuturor o lecție importantă despre maturitatea care nu ține cont de vârstă.”

Dincolo de diferențele dintre copiii și adolescenții care au participat la Jurnalist în curtea școlii,  dezinteresul față de felul în care se face presa actuală în România s-a dovedit aproape unanim. Dacă în primă instanță, mulți dintre copiii răspundeau că jurnalistul este acea persoană care ia interviuri vedetelor și politicienilor, întâlnirile cu invitații atelierelor – fotojurnalista Ioana Moldovan, documentaristul Vlad Petri, activistul Ionuț Ruscea și regizoarea Vera Ion – au nuanțat definiția jurnalistului. Cu toate acestea, aproape niciunul dintre ei nu a putut oferi inițial un nume de jurnalist român, excepție făcând câțiva prezentatori de emisiuni TV. Principalele motive pentru care elevii participanți susțin că nu urmăresc presa românească sunt lipsa subiectelor reprezentative pentru interesele lor și caracterul negativist al conținutului promovat. ”Nu-mi place [presa]fiindcă prea prezintă oameni care-și omoară familiile, violează fete și fac lucruri rele,” a spus Ionuț (13 ani).

Printre temele față pe care elevii de la Jurnalist în curtea școlii s-au arătat interesați să le trateze se numără plictiseala în școli, neadecvarea sistemului de învățământ la nevoile lor și violența profesorilor, a părinților și a colegilor bullying-ul fiind invocat adesea de copiii de la școlile generale. De asemenea, mulți dintre copiii interesați de jurnalism și-ar dori să găsească în presă mai multe povești pozitive, de succes, care să compenseze pentru dozele masive de senzaționalism sumbru din ziarele și programele televiziunilor românești.

”Îmi dau seama după proiectul ăsta că tot ce am făcut eu în școală a fost să învăț să scriu caligrafic, să mă supun autorității, să nu contest, să iau note bune la toate materiile, indiferent dacă îmi plăceau sau nu, pentru că așa trebuia. Mecanic, ca un robot, indiferent la ce se întâmpla în jurul meu. Acum am avut șansa să întâlnesc elevi sensibili la realitățile sociale, empatici și justițiari, care nu fac lucrurile pentru că așa trebuie, ci se rezumă la a le face cum trebuie pe alea care le plac, și nu se dau în spate când au un cuvânt de spus,” spune Ionuț Dulămiță, de la Think Outside the Box.

În perioada imediat următoare, elevii vor lucra, alături de echipa de la TOTB.ro, la propriile materiale jurnalistice, care vor fi publicate pe curteașcolii.totb.ro. Această publicație va rămâne deschisă tuturor copiilor și adolescenților care vor să vadă care-i faza cu jurnalismul, înainte de a decide dacă vor sau nu să-și transforme pasiunea pentru scris într-o meserie.

Logo AFCN - Proiect - Color - RGB”Jurnalist în curtea școlii” este un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri media:

Partenerii media


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger