În plin discurs despre preţurile inaccesibile ale locuinţelor, dar şi în plin proces de resuscitare ale unor tehnici şi materiale tradiţionale, cartea proaspăt apărută în traducere la TEI – Traduceri Ecologice Independente – poate fi manualul perfect pentru cei care-şi doresc o casă ieftină, eficientă şi verde.
Desigur, şi pentru cei care-şi doresc să se implice în procesul realizării casei şi nu şi-o doresc livrată de-a gata. “Construcția cu saci de pământ. Tehnici, trucuri și unelte”, scrisă de Kaki Hunter şi Donald Kiffmeyer, e un ghid complex şi bine scris, cu umor, explicaţii concise şi accesibile, la finalul căruia mulţi dintre cititori pot deveni constructorii propriilor case. “Construirea cu saci de pământ oferă posibilitatea unui cost ultra-scăzut şi a unor locuinţe cu impact redus, în special în regiunile în care lemnul, cimentul şi combustibilii sunt limitate. Solidă precum pământul în sine, casa din saci de pământ are o mare masă termică şi nu poate putrezi sau nu poate fi mâncată de insecte,” se spune despre casa din saci de pământ, ridicată doar cu ajutorul unui set mic de unelte: lopată, saci, sârmă ghimpată şi pământul de dedesubt. În cele ce urmează, vă propunem să citiţi un fragment din cartea pe care o puteţi citi şi descărca integral, în mod gratuit, de pe pagina Traduceri Ecologice Independente.
Am rămas perplecși. Titlul din ziarul nostru local spunea: “Construcţia de locuinţe convenabile, cea mai mare problemă a deceniului”. Este o afirmaţie misterioasă pentru noi. Până în secolul trecut, în zona noastră se ridicau de peste o mie de ani locuinţe convenabile fără prea mari probleme. Regiunea “Four Corners” din sud-vestul SUA era mai populată acum 800–1.000 de ani decât este astăzi. Constructorii din vechime foloseau materiale locale pentru construcţia de case. Pentru a ridica locuinţe modeste și confortabile pentru toată lumea, nu se foloseau decât piatră, pari, argilă, nisip, fibre vegetale și ceva lemnărie. De ce este oare atât de greu să furnizăm astăzi locuinţe pentru și mai puţini oameni, cu toate metodele și materialele moderne?
Din păcate pentru noi, răspunsul este ascuns în întrebare. Legile curente impun utilizarea de materiale prefabricate, extrase ca resurse naturale de la kilometri distanţă, procesate într-un alt loc, apoi transportate pe distanţe întinse până la noi. În mod clar, aceasta saltă preţul construcţiei unei locuinţe peste puterile celor mai mulţi oameni.
La momentul la care ne-am întâlnit, încă nu ne deprinseserăm cu tehnica sacilor de pământ. În numeroasele ieşiri în decor am descoperit multe puncte comune: actoria, iubirea de natură, poveştile la gura sobei şi mâncarea, filozofii paralele ale spiritului, raftingul, arhitectura amerindienilor şi bucuria de a construi. Am vizitat ruine indiene străvechi, fabulând despre cum trăiau. Inspiraţi de frumuseţea trainică a tehnicilor lor de construire, am început să analizăm cum am putea şi noi să ne construim structuri simple din pământ natural. Am luat în considerare felurite forme de a construi cu pământ: cărămizi de chirpici, pământ compresat, chirpici înşiruit, chirpici turnat, cob, bordeie înverzite etc. Pare ciudat că, într-un climat atât de uscat ca în zona noastră, nu există nici măcar o singură fabrică de cărămizi de chirpici, cu toate că structuri din chirpici datând cam de pe la 1.900 încă mai stau în picioare în aria oraşului.
În timp ce noi putem vedea plusurile folosirii materialelor indigene, nu toţi ne împărtăşesc punctul de vedere. Fiecare are gusturi şi moduri de exprimare diferite. Aşadar, provocarea a fost să combinăm materialele abundente natural din jurul nostru, cu materialele prefabricate produse în exces şi care se potrivesc mai bine gândiri convenţionale. Un prieten ne-a îndreptat atenţia către o revistă despre tehnica construcţiilor de pământ, intitulată The
Adobe Journal, care nu se mai tipăreşte acum. În acest moment am descoperit munca lui Nader Khalili. Nader construieşte structuri monolitice în formă de cupolă, ale cărei arcuri sunt făcute din saci pentru cereale şi tuburi umplute cu ţărână; ţărână de orice fel, fie chiar şi nisip uscat. O numeşte saci de nisip/superchirpici/superblocuri şi a lucrat cu departamentul local de construcţii la teste extinse privind capacitatea clădirilor de a suporta sarcini, de a înfrunta schimbările bruşte ale vântului şi de a rezista cutremurelor. De atunci, a obţinut avize pentru construcţia de structuri rezidenţiale şi comerciale, inclusiv pentru un muzeu al naturii şi pentru unul de ştiinţă într-una dintre zonele cele mai active tectonic din SUA.
Ne-am înscris la un atelier de o zi. Nader ne-a învăţat personal cum să construim un arc din cărămizi şi nisip uscat, iar apoi folosind saci de nisip. Am fost invitaţi să petrecem o noapte într-una din cupolele prototip aflate în construcţie. Am fost vrăjiţi. Ne-am întors acasă şi ne-am apucat de construit ziduri.
Am încercat să trântim sacii care încotro, să îi călcăm în picioare, să-i lovim cu diverse unelte de tasat. Am experimentat variind umiditatea, făcând montanţi improvizaţi din saci, diferite tipuri de saci, tuburi, soluri şi tehnici. Proiectul a atras foarte multă atenţie şi ne-am trezit ajutându-i pe alţii să construiască garduri pentru intimitate, bănci, ghivece şi chiar o cupolă mică. Însă tot timpul atenţia ne era îndreptată spre tehnică. Procesul a devenit o prioritate. Cum se pot lucra mai îngrijit sacii, cum se pot face mai fermi, cum se strâng la fund, cum se poate simplifica treaba per total? În curând, misiunea noastră a devenit “să facem dintr-un sac de ţărână un sistem precis de a zidi”. De aici a evoluat “tehnica pământului compresat în forme flexibile”.
Tehnica pământului compresat în forme flexibile reprezintă contribuţia noastră la construirea cu saci de pământ. Noi folosim un anumit gen de construire cu saci de pământ, care se axează pe uşurinţa de a clădi, combinată cu integritatea structurală, inspirat din principiile DPST. Ce înseamnă DPST? Am întocmit o listă cu ceea ce conduce la un mediu de lucru atât productiv, cât şi vesel. Procesul trebuie să fie Distractiv. La aceasta ajută parcurgerea Promptă a etapelor, menţinându-le Simple, cu un rezultat Temeinic. Aşa am adoptat standardul DPST: Distractiv, Prompt, Simplu, Temeinic. Tehnica pământului compresat în forme flexibile a fost şi continuă să fie îmbunătăţită prin prisma acestui criteriu. Dacă lucrul devine în vreun fel stingheritor sau neglijent, DPST decade în dpst: deprimant, pisălog, stângaci, tâmpit. Trebuie deci să ne reconsiderăm tactica, sau să o lăsăm baltă şi să ne veselim. Întoarcerea la lucru cu moralul ridicat repune de cele mai multe ori în funcţiune mecanismul DPST. Sperăm ca, prin îndrumări ce demonstrează creşterea calităţii construirii cu saci de pământ, să încurajăm un standard care să ajute la adoptarea acestei tehnici arhitecturale contemporane unice în curentul principal al zilelor noastre.
Pe parcursul lucrării, sunt adesea folosiţi termeni sinonimi ce descriu acelaşi lucru. De exemplu, folosim interschimbabil cuvintele pământ, sol, noroi şi umplutură. Toate folosesc la descrierea compoziţiei magice din nisip şi argilă, des întâlnite în natură, uneori cu adaos de fibre vegetale şi aproape întotdeauna împreună cu o anumită cantitate de apă. Intenţia noastră este de a informa, educa şi inspira construcţiile din saci de pământ în termeni joviali şi profani, utilizând text scris şi ilustraţii grafice despre cum se face, pas cu pas.
Scopul acestei cărţi este împărtăşirea repertoriului nostru de unelte, sfaturi utile şi tehnici pe care ni le-am însuşit prin încercări repetate, de la prieteni, participanţi la ateliere, trecători curioşi, spirite străvechi indiene ale naturii şi ucenici ştrengari care ne-au ajutat totuşi să facem dintr-un sac de ţărână un sistem precis de zidire, care aduce aminte atât începătorului, cât şi celui experimentat, de potenţialul creator din fiecare şi mai ales de pământul pe care calcă.
Pentru a putea continua publicarea gratuită a cărților TEI, avem mare nevoie de specialiști în DTP (Desktop Publishing). Dacă sunteți sau cunoașteți DTP-iști care ar dori să lucreze împreună cu noi în regim voluntar la multele cărți pe care le avem în lucru, ne-ați fi de mare ajutor – contactați-ne la: carti.din.tei [a rond]gmail.com.
Puteţi citi şi:
Un comentariu
Felicitaaaaaaaaari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!