Tot mai aproape de un aparat de citit gândurile

0

Cercetătorii sunt tot mai aproape de a realiza o maşină de citit gândurile după ce au decodat semnale ale creierului legate de vedere.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow au apelat la şase voluntari cărora le-au arătat imagini ilustrând feţe ale oamenilor în timp ce experimentau emoţii precum fericire, frică şi surprindere.

Într-o serie de experimente, părţi din imagini erau acoperite la întâmplare, astfel încât erau vizibile doar ochii sau doar gura. Apoi, participanţii au identificat emoţiile ilustrate în timp ce electrozii ataşaţi de scalp măsurau undele creierului.

Cercetătorii au observat că undele creierului variau foarte mult în funcţie de partea feţei care era văzută de voluntar. Undele beta, cu o frecvenţă de 12 hertzi, poartă informaţii despre ochi, iar undele teta, de 4 hertzi, erau relaţionate de gură.

Informaţia era, de asemenea, codificată de faza undei creierului şi mai puţin de amplitudinea sa.

Profesorul Philippe Schyns, care a condus studiul, a declarat că procesul este comparabil cu repararea unui canal tv cu purici. “Înainte, puteam detecta semnalul, dar nu puteam vedea conţinutul, acum putem”, spune acesta.

“Cum creierul codifică informaţia vizuală care ne permite să recunoaştem feţe şi scene a fost mult timp un mister. Ce am făcut este să găsim o metodă de a decodifica undele creierului pentru a identifica mesajele pe care le poarta”, explică cercetătorul.

Foto: Flickr / ruralsprawl

Sursa: Daily Mail

Cititi si:

Alcoolul distruge memoria pe termen lung

60 de ani de memorie RAM

VIDEO Cum se aseamana creierul cu o retea de postari pe Twitter

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger