Tot Internetul cântărește cât o căpșună

0

Un matematician a calculat, recent, că cititorii de cărți electronice “se îngrașă” când adaugă cărți pe tabletele lor, datorită energiei acumulate de electroni când stochează informație. Umplerea unui Kindle cu cărți a însemnat o mărire a masei extreme de mică – comparativ, Kindle-ul ia în greutate de 100.000.000 de ori mai mult când i se încarcă bateria.

Un canal pentru științe al YouTube a folosit aceeași schemă pentru a calcula masa întregului Internet. Surprinzător, tot Internetul cântărește doar 50 de grame, cât o singură căpșună mai mare.

Cifra de 50 de grame reprezintă greutatea electronilor din electricitate necesară să facă Internetul să funcționeze – luând în calcul 75-100 de milioane de servere care susțin Internetul, excluzând calculatoarele care îl folosesc. Dacă adăugăm și computerele personale, greutatea se ridică undeva la trei căpșune.

Dar, numai informația din Internet cântărește mai puțin decât un fir de praf. Estimările lui Eric Schmidt de la Google arată că sunt 5.000.000 de terabiți de informații pe Internet dintre care Google indexează doar 0,04%.

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger