Tot în Brazilia: şi lectura ajută deţinuţii să îşi reducă sentinţa

0

Scriam, ieri, despre o iniţiativă a unei închisori din Brazilia, care oferă deţinuţilor aflaţi acolo posibilitatea de a-şi scădea zile din pedeapsa de executat prin pedalarea pe biciclete generatoare de energie. Se pare că nu doar pedalatul îi poate ajuta pe cei condamnaţi la ani de închisoare în Brazilia, ci şi cititul.

 

 

Dacă proiectul despre care scriam ieri era unul la nivel local, acum vorbim de un proiect federal, care va fi pus în practică în patru închisori federale din Brazilia. Aceste penitenciare sunt destul de aglomerate, admit oficialii brazilieni, astfel că deţinuţii primesc şansa de a-şi reduce perioada de pedeapsă, dacă citesc cărţi. Mai exact, pentru fiecare carte citită, li se scad patru zile din sentinţa rămasă de executat. Desigur, anunţă guvernul brazilian, există o limitare a numărului de zile care poate fi redus din sentinţă: 48 de zile pe an pot fi cumulate de un deţinut, prin lectură şi, respectiv, scăzute din pedeapsă. Cărţile care le vor fi puse la dispoziţie vin din domenii precum literatură (ficţiune), filosofie, ştiinţă etc.

Deţinuţii vor avea la dispoziţie, pentru o carte, maxim patru săptămâni de lectură, iar la finalul acestei perioade trebuie să scrie un eseu despre ea, în care să utilizeze corect regulile de scriere ale unui text de acest gen, să nu aibă corecturi pe foaia predată, textul să fie corect aliniat şi scrisul să fie lizibil. Programul iniţiat de guvernul brazilian se numeşte „Izbăvire prin lectură” şi nu orice deţinut va putea participa; o comisie specială va analiza fiecare caz şi va decide intrarea în program a fiecărui doritor. „În acest fel, o persoană aflată la închisoare poate părăsi acest loc cu mintea mult mai deschisă, cu o viziune lărgită asupra lumii. Fără îndoială, vor deveni persoane mai bune”, consideră avocatul Andre Kehdi, coordonator al programului de donaţii de cărţi pentru acest proiect.

 

Sursa: Reuters

Foto: Urbanchristiannews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger