Torţa olimpică, pasată din mână în mână de 8.000 de oameni, este un simbol important al jocurilor şi un prilej de mândrie pentru ţara gazdă. Organizatorii Olimpiadei de la Londra au sperat ca torţa lor să nu lase nici o amprentă de carbon asupra mediului, însă un asemenea design s-a dovedit a fi imposibil, deşi a avut la dispoziţie cinci ani de pregătiri şi s-a bazat pe iarba elefantului…
Torţa olimpică de la Londra are o lungime de 80 de centimetri, cântăreşte aproape 800 de grame şi este confecţionată dintr-un aliaj uşor de aluminiu. Cele 8.000 de găuri (câte una pentru fiecare purtător) cu care este prevăută o fac şi mai uşoară, menţin răcoarea şi le permit oamenilor să vadă mai bine flacăra. Designul triunghiular se bazează pe cifra 3: trei virtuţi olimpice (respect, excelenţă şi prietenie), trei olimpiade organizate de Marea Britanie (1908, 1948 şi 2012), combinaţia tripartită sport-educaţie-cultură şi trei formulări din motto-ul olimpic – mai rapid, mai sus, mai puternic.
Marea dezamăgire este legată însă de combustibil. Un amestec de butan şi propan va ţine flacăra în viaţă. Proiectul este sponsorizat de EDF, care se prezintă “drept cel mai mare producător de electricitate din Marea Britanie, dedicat producerii de energie cu amprentă redusă de carbon”. Cu toate acestea, oamenii săi de ştiinţă nu au reuşit să-i reducă la zero emisiile de carbon. Aceştia au încercat să dezvolte un combustibil ecologic folosind brichete fabricate dintr-o plantă numită iarba elefantului, care ard cu emisii reduse. Nu au reuşit însă să termine designul şi ingineria.
Pentru a-şi spăla păcatele, EDF a brevetat acum o brichetă din iarba elefantului ce poate fi folosită la focurile domestice sau la torţele de grădină şi de care ar putea beneficia următoarea olimpiadă.
Sursa: Tree Hugger
Foto: london2012