Topul țărilor verzi: Pe ce loc se află România

1

A fost actualizat recent Indicele Performanței de Mediu, care evaluează țările lumii în funcție de cât de bine își protejează oamenii de dezastrele de mediu și ecosistemele de activitatea distructivă a oamenilor. Pe primul loc a ieșit Elveția, urmată de Luxemburg, Australia, Singapore și Republica Cehă. România se află pe locul 86 din 178, înregistrând o creștere pozitivă de aproape 11% în ultimii 10 ani.

 

 

Prima mare economie din listă, Germania, e pe locul șase, aflăm de la Fastcoexist, iar Marea Britanie ocupă locul 12. Mai departe, 18 dintre primele 20 clasate sun țări din Europa, Canada fiind pe locul 24, Japonia pe 26 și SUA pe 33. Țările mai bogate au, la nivel general, un clasament mai bun, însă unele dintre noile îmbogățite au punctake proaste. Este exemplul Chinei, aflată pe locul 118, și al Indiei (155). Rusia și Brazilia au ieșit pe 73, respectiv 77.

România ocupă locul 86 din 178 la nivelul întregului clasament, înregistrând un punctaj bun la capitole precum impactul asupra sănătății (85,36 din 100) sau agricultură (72,13; deși cu subvențiile stăm mai rău – 52,27) și prost în domenii precum apa și salubrizarea (31,32) sau resurse de apă (13,05). Punctajul general al țării noastre este de 50,52 din 100. Pe ultimele cinci poziții se află Afganistan (locul 174), Lesotho, Haiti, Mali și Somalia.

Raportul prezintă și o situație generală la nivelul planetei, arătând care sunt trendurile în diferite direcții. Pe de o parte, din 1990 încoace, două miliarde de oameni au obținut acces la apă potabilă și salubrizare decentă și o porțiune tot mai mare din suprafața oceanelor și a uscatului sunt protejate acum de dezvoltarea umană. Pe de altă parte, calitatea aerului devine tot mai proastă în multe zone, iar rezervele de pește sunt deseori supraexploatate.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger