Topul țărilor unde e cel mai bine să trăiești în 2015

0

Națiunile Unite au lansat recent, în cadrul raportului anual Human Development, Human Development Index (HDI), prin care se măsoară dezvoltarea condițiilor elementare de viață în 188 de țări. Pentru al șaptelea an consecutiv, Norvegia ocupă locul întâi, în topul țărilor unde este cel mai bine să trăiești, urmată de Australia și Elveția. România se află pe locul 52, la egalitate cu Uruguay și Oman, imediat după Belarus și Federația Rusă și înainte de Bahamas și Kazahstan.

Principalele trei direcții luate în calcul pentru stabilirea coeficientului de țară sunt stilul de viață sănătos, accesul la cunoaștere și standardele decente de locuire. Criteriile evaluate în primul index de dezvoltare sunt longevitatea locuitorilor, educația și venitul, iar inegalitatea este evaluată din mai multe perspective, pornind de la factorul economic, la diverși factori sociali. De pildă, inegalitatea de gen este analizată prin prisma sănătății reproductive, a politicilor de empowerment și a accesului pe piața muncii.

În ceea ce privește sănătatea, ea este evaluată de la nou-născuți, la adulți, urmărind rata mortalității pe sectoare de vârstă, precum și numărul de medici disponibili la fiecare 10.000 de locuitori și cheltuielile publice de sănătate, raportate la PIB. În ceea ce privește mediul, Indexul ia în vedere proporția dintre folosirea combustibililor fosili și sursele de energie regenerabilă, creșterea anuală a emisiilor de dioxid de carbon / cap de locuitor și conservarea capitalului natural. Pe lângă informații legate de educație, muncă și angajabilitate, clasamentul urmărește percepția autodeclarată a locuitorilor legată de propria bunăstare, precum și informații despre principalele preocupări ale locuitorilor și repartizarea tipurilor de activități pe durata unei zile. Toate statisticile aferente fiecărui criteriu în parte sunt disponibile aici.

index

Dintre cele 188 de țări incluse în Indexul acestui an, primele 49 de poziții sunt încadrate la categoria ”Coeficient de dezvoltare foarte ridicat”, în vreme ce țările situate până pe locul 105, printre care se numără și România, sunt catalogate drept țări cu un coeficient de dezvoltare ridicat. Printre țările slab dezvoltate, se numără numeroase state africane, ultimele cinci locuri din clasament revenind către Burundi, Ciad, Eritrea, Republica Centrafricană și Niger. Chiar dacă circa 2 miliarde de oameni au trecut, în ultimii 25 de ani, mai sus de coeficientul de slabă dezvoltare, în continuare, circa 830 de milioane de oameni sunt clasificați drept ”mucitori săraci”; câștigând mai puțin de doi dolari pe zi.

Dacă Australia numără cel mai mare număr de ani de școală pe cap de locuitor, media fiind de 20,2, majoritatea țărilor din liga dezvoltării foarte ridicate, cum ar fi Luxemburg sau Qatar, numără ”doar” 13,8 – 13,9 ani de școală, aproape de numeroase țări cu coeficient mediu. Iar dacă Norvegia (locul 1) cheltuie anual 6,6% din PIB pentru educație, iar Danemarca (locul 4) cheltuie 8,7%, România are cheltuieli de doar 3,1%. Ca termen de comparație, Myanmar cheltuie 0,8% din PIB pentru educație, iar Sudanul de Sud, 0,7%.

În ceea ce privește numărul de ore muncite pe săptămână, norvegienii au o medie de 27,3 ore (procentul de cetățeni angajați fiind de 62,6), Germania (locul 6) are o medie de 26,9 ore, Emiratele Arabe Unite (locul 41) înregistrează 56,8 ore / săptămână.

Sursa: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger