Topul țărilor pregătite să facă față unui viitor incert

0

O companie care se ocupă de consilierea în investiții a realizat recent o cercetare menită să clasifice țările în funcție de capacitatea acestora de a asigura nevoile generațiilor viitoare. Raportul nu ia în calcul indicatorul creșterii economice, ci o serie de factori care ar determina pregăritea acestor țări de a face față unui viitor incert. România se situează binișor, cam pe la jumătatea clasamentului.

Sweden-Roadtrip-Day-1-Fjallbacka-19

Cei trei coeficienți luați în calcul de RobecoSAM sunt mediul înconjurător (15% din calificativul final), fiind analizate mai multe aspecte, de la energii regenerabile, la emisiile de carbon, componenta socială (25% din calificativul final), prin ea fiind vizate, printre altele, speranța de viață, accesibilitatea locurilor de muncă, educația sau numărul de greve, și guvernarea (60% din calificativul final), aici fiind luate în calcul numeroși factori. Respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, utilizarea capitalului uman și inovarea, managementul bunurilor publice, participarea democratică, rata inegalităților, corupția și riscul de atacuri teroriste sunt doar câteva dintre ele.

Pe primul loc dintre cele 59 de țări analizate se situează Suedia, urmată de Australia (a cărei capitală a fost aleasă recent de o cercetare drept orașul unde e cel mai bine să trăiești în 2013), Elveția, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Canada, Finlanda, SUA și, pe locul 10, Olanda.

România se află pe locul 35 din 59, între Coreea de Sud și Africa de Sud, iar pe ultimele trei locuri se numără Venezuela, Egipt și Nigeria. Lista completă a celor 59 de țări analizate o puteți consulta mai jos.

3016024-inline-59-sustainability-rankings-crop

Sursa: Fastcoexist

Foto: Imagine din Fjalbakka, Suedia. Sursakevinandamanda.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger