Topul orașelor unde e cel mai bine să locuiești în 2013

1

Degeaba am tot căutat Bucureștiul în clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit, s-ar părea că nu se încadrează în standardele de top pentru ceea ce englezii numesc liveability – un fel de calitatea vieții. Dintre cele 140 de orașe analizate, pe locul întâi se află și în acest an Melbourne, iar pe ultimul loc, date fiind turbulențele politice recente, se situează Damasc, capitala Siriei.

art-Melbourne-Yarr_20120814142916977575-620x349

Parametrii luați în calcul pentru estimarea condițiilor de viață în aceste orașe au fost următorii:

1. Stabilitatea (25% din coeficientul total), tradusă prin evaluarea criminalității, atât a infracțiunilor mărunte, cât și a celor violente, riscul de atacuri teroriste, riscul izbucnirii unor conflicte militare și riscul izbucnirii unor manifestări de nesupunere civică.

2. Serviciile medicale (20% din coeficientul total), evaluată prin accesibilitatea și calitatea asigurărilor medicale private și publice, disponibilitatea medicamentelor în sistemul farmaceutic, precum și alți indicatori specifici serviciilor medicale.

3. Cultura și mediul înconjurător (25% din coeficientul total), fiind luate în calcul mai multe aspecte: temperatura & umiditatea, disconfortul climatic creat turiștilor, nivelul de corupție, restricțiile sociale și religioase, cenzura, accesibilitatea locurilor pentru practicarea sporturilor, diversitatea vieții culturale, hrana și băutura, respectiv calitatea bunurilor de consum și a serviciilor.

4. Educația (10% din coeficientul total), cei trei factori avuți în vedere fiind accesibilitatea și calitatea învățământului privat, respectiv indicatorii pentru calitatea învățământului de stat.

5. Infrastructura (20% din coeficientul total), evaluată în funcție de calitatea sistemului de drumuri, calitatea transportului public și a conexiunilor internaționale, accesibilitatea unor spații de locuire corespunzătoare, calitatea alimentării cu energie, calitatea apei, calitatea canalelor de telecomunicații.

În urma cercetării, topul primelor zece orașe din lume unde se pare că e cel mai bine să locuiești anul acesta, arată astfel:

Top

 

În ceea ce privește orașele situate pe ultimele locuri ale clasamentului, situația este oarecum previzibilă:

top2

 

Mai multe despre concluziile raportului realizat de The Economist, puteți afla din studiul ce poate fi descărcat gratuit, după înregistrarea pe site.


Un comentariu

  1. Pingback: Scurtissime – 31 August 2013 | Diverse | Robintel

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger