Topul inevitabil al zilei de 8 martie: cele mai bune şi cele mai rele locuri de pe planetă pentru a fi femeie

3

Un studiu realizat de publicaţia The Independent pentru a celebra aniversarea cu numărul 101 a Zilei Internaţionale a Femeii indică ţările de pe planetă unde este bine să fii femeie şi locurile unde a fi femeie poate aduce multe dezavantaje şi interdicţii.

 

 

Studiul a luat în calcul 20 de criterii, de la politică la condiţii de a da naştere copiilor, de la educaţie la prezenţa în administraţie, în management sau în cultură. Iată rezultatele prezentate de publicaţia citată, care, dincolo de a arăta cele mai bune şi mai rele locuri din lume pentru femei, analizează şi situaţia din Marea Britanie, în comparaţie cu vârfurile (pozitive şi negative) ale topului:

 

1. Cel mai bun loc pentru a fi femeie: Islanda

Aici, egalitatea între bărbaţi şi femei este excelent pusă în practică, de la politică, educaţie, oportunităţi de angajare sau indicatori ai sănătăţii. Spre deosebire de Islanda, Marea Britanie stă abia pe locul 16 la acest capitol, iar locul cel mai rău pentru a fi femei este Yemen, urmat de cel mai periculos – Afganistan.

2. Cel mai bun loc pentru a fi femeie politician: Rwanda

Este singura ţară unde majoritatea parlamentară este formată din femei – 45 din cele 80 de locuri fiind deţinute de reprezentantele sexului frumos. La acest capitol, Marea Britanie stă pe locul 45, după Pakistan şi Emiratele Arabe Unite. Cel mai prost stau la acest aspect Arabia Saudită, Yemen, Qatar, Oman şi Belize, unde nu există deloc femei în parlament.

3. Cel mai bun loc pentru a deveni mamă: Norvegia

Aici riscul de mortalitate la naştere este cel mai mic din lume (1 la 7.600) şi toate naşterile au parte de ajutor specializat. Cel mai rău stă aici Afganistanul, unde o femeie are de 200 de ori mai multe şanse să moară în timpul naşterii unui copul decât din cauza bombardamentelor sau gloanţelor.

4. Cel mai bun loc pentru a scrie şi a citi: Lesotho

Femeile din Lesotho sunt mai educate decât bărbaţii de aici – 95% dintre ele ştiu să scrie şi să citească, spre deosebire de numai 83% dintre bărbaţi. Pe locul 21 în top stă Marea Britanie, iar pe ultimul loc, Etiopia, unde doar 18% dintre femei pot scrie şi citi.

5. Cel mai bun loc pentru a fi şeful statului: Sri Lanka

Femeile au condus Sri Lanka în ultimii 23 de ani, în vreme ce zeci de alte ţări, precum, spre exemplu, Spania şi Suedia, nu au avut niciodată o femeie drept şef de guvern.

6. Cel mai bun loc pentru a fi artist: Suedia

Egalitatea sexelor în artă este politică de stat în Suedia – spre exemplu, fondurile pentru realizarea de filme se acordă în mod egal pentru bărbaţi şi femei, pentru a încuraja implicarea femeilor în producţia cinematografică. În Marea Britanie, doar 6% dintre regizorii de filme sunt femei şi doar 12% dintre scenarişti sunt femei.

7. Cel mai bun loc pentru o poziţie de manager: Thailanda

Thailanda are cel mai mare procent de femei în management de top (45%), în vreme ce Marea Britanie are doar 23%, iar cel mai scăzut procent se înregistrează în Japonia, unde doar 8% dintre poziţiile de management de elită sunt deţinute de femei.

8. Cel mai bun loc pentru a naşte: Grecia

Este cea mai sigură ţară din lume la capitolul sosirea pe lume a unui copil, având un risc de moarte a nou-născuţilor de 1 la 31.800 de cazuri. La polul opus se află Sudanul de Sud, care are în total doar 20 de moaşe pentru a ajuta la naşterea copiilor.

9. Cel mai bun loc pentru oportunităţi economice: Bahamas

Participarea economică şi oportunităţile de acest fel pentru femei au adus Bahamasul pe primul loc în top, iar la coada topului se află, pentru acest criteriu, Yemenul.

10. Cel mai bun loc pentru a fi jurnalist: Caraibe

45% dintre jurnaliştii angajaţi în radio, televiziune, presă scrisă din Caraibe sunt femei. La polul opus se află Africa, cu doar 30% de femei în breasla jurnaliştilor. Europa, per total, înregistrează, la acest capitol, 35%, iar Marea Britanie, 9%.

11. Cel mai bun loc pentru dreptul la alegere: Suedia

În Suedia, femeile pot alege să întrerupă o sarcină, în primele 18 săptămâni, fără restricţii sau cereri suplimentare de consimţăminte. La polul opus se află El Salvador, Filipine şi Nicaragua, unde avorturile sunt interzise. În Marea Britanie, femeile pot întrerupe o sarcină în primele 24 de săptămâni, dar este nevoie de consimţământul a doi medici pentru asta.

12. Cel mai bun loc pentru participare pe piaţa forţei de muncă: Burundi

92% este rata participării feminine pe piaţa forţei de muncă, în vreme ce rata de participare a bărbaţilor înregistrează 88%. Pe ultimul loc la acest capitol stă Pakistanul, unde rata de participare a bărbaţilor este de patru ori mai mare decât a femeilor.

13. Cel mai bun loc pentru câştigat bani: Luxemburg

Venitul cel mai mare pentru femei se poate câştiga în Luxemburg (la egalitate cu Norvegia), în vreme ce la polul opus se află Arabia Saudită, unde femeile câştigă de 6 ori mai puţin decât bărbaţii.

14. Cel mai bun loc pentru a merge la universitate: Qatar

Şase femei la un bărbat, aceasta este rata înscrierii la universitate în Qatar; la capătul de jos al topului se află Ciad, unde raportul este de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei înscrişi la studii superioare.

15. Cel mai bun loc pentru o viaţă lungă: Japonia

Speranţa de viaţă a femeilor din Japonia este de 87 de ani, cu 7 ani mai mare decât cea a bărbaţilor. Spre deosebire, în Lesotho, speranţa de viaţă a femeilor este de 48 de ani, iar a bărbaţilor, de 50 de ani.

16. Cel mai bun loc pentru timp liber: Danemarca

Femeile din Danemarca au mai mult timp pentru ele, deoarece petrec numai 57 de minute pe zi în plus făcând muncă neplătită (casnică) decât bărbaţii. Femeile britanice petrec 2 ore pe zi în plus pentru munci neremunerate, faţă de bărbaţi. Femeile mexicane petrec 4 ore şi 21 de minute mai mult decât bărbaţii pentru munci neplătite.

17. Cel mai bun loc pentru a fi sportiv: SUA

Cinci dintre cele mai bine plătite atlete ale lumii în 2011 erau din SUA. La polul opus, Arabia Saudită nu a trimis niciodată o femeie la Jocurile Olimpice şi nu lasă fetele să facă sport în şcoli.

18. Cel mai bun loc pentru a-ţi părăsi soţul: Guam

Insula Guam are cea mai mare rată a divorţurilor (totodată şi rapide) din lume, în vreme ce Guatemala are cea mai mică rată.

19. Cel mai bun loc pentru a conduce o maşină: India

New Delhi este cel mai bun loc din lume pentru şoferiţele de taxi, în vreme ce în Arabia Saudită femeile nici măcar nu au voie să conducă.

20. Cel mai bun loc pentru profesii de înaltă calificare: Jamaica

În Jamaica se înregistrează cel mai mare procent de femei în profesii care necesită pregătire de specialitate, precum legislatori, oficiali ai statului, manageri etc. – adică 60%. Tot Yemenul vine pe ultimul loc la acest capitol, aici femeile fiind doar în proporţie de 2% în astfel de poziţii.

 

Sursa: The Independent

Foto: Yahoo.com


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger