Topirea ghețurilor forțează urșii polari să doboare recorduri la înot

0

 

Un nou record (trist, în realitate) a fost atribuit unui urs polar care a înotat nu mai puțin de 687 de kilometri fără oprire. Oamenii de știință spun cu îngrijorare că astfel de ”recorduri” sunt cauzate de topirea ghețurilor, casa urșilor polari și că vor începe să apară tot mai multe, urșii fiind împinși de necesitatea de a-și găsi noi adăposturi și hrană.

Recordul aparține unei femele de urs polar, care a înotat timp de nouă zile ca să străbată această distanță pe apă (echivalentul distanței dintre orașele Washington și Boston, din SUA, spre exemplu), în Marea Beaufort, unde gheața se topește din cauza încălzirii globale. Acest fenoment forțează mamele ursoaice să facă astfel de eforturi uriașe pentru a găsi bucăți de uscat. Situația le pune adeseori în pericol puii nou-născuți, care nu sunt suficient de puternici să își urmeze mamele într-o asemenea călătorie.

Chiar și în cazul acestei ursoaice, călătoria a costat-o viața puiului său și pierderea a 22% din greutatea corporală proprie, spun oamenii de știință care i-au urmărit și analizat drumul. ”Este clar că aceste animale nu erau nevoite să parcurgă înotând distanțe atât de mari, deoarece gheața acoperea apele și le oferea un mod de a se deplasa”, a spus unul din autorii studiului, Steven Amstrup, coordonator al grupului internațional de conservare Urșii Polari. Până în 1995, gheața acoperea chiar și vara apele mării Beaufort, un habitat clasic pentru urșii polari, datorat numărului mare de foci din zonă. În ultimii ani, însă, gheața s-a tot retras, ajungând să lase spații de apă de sute de kilometri libere. Cum problema dispariției gheții este în relație directă cu moartea puilor de urși polari, care nu fac față lungilor călătorii impuse, cercetătorii atrag atenția asupra pericolului iminent de extincție al acestui atât de îndrăgit mamifer.

 

Sursa și foto: National Geographic News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger