800 de milioane de oameni sunt amenintati de topirea ghetarilor arctici

1

Incalzirea globala, asa contestata cum este, ramane totusi un risc ce e luat in calcul de specialisti. Aproximativ 800 de milioane de persoane sunt amenintate de posibila topire a ghetarilor din Oceanul Arctic, a anuntat un oficial rus. Zona arctica, bogata in resurse energetice, tinde sa devina subiectul unei dispute intre Rusia, SUA si alte state din zona.

Presedintele Societatii geografice ruse si ministru pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, a avertizat luni, in deschiderea unei conferinte la nivel inalt, ca topirea ghetii din zona arctica ar putea provoca tasarea fundatiei cladirilor care se afla dincolo de Cercul Polar, iar acest lucru va provoca si fisuri iremediabile.

Un alt pericol ce trebuie luat in calcul, este faptul ca in urma tasarii fundatiilor, conductele aflate in zona vor fi distruse sau grav avariate,  informeaza RIA Novosti, citata de Mediafax.

“In cazul in care cresterea temperaturii continua, peste 800 de milioane de persoane risca sa se afle intr-o situatie de risc major”, a declarat Serghei Soigu.

Oficialul rus a anuntat ca in scurt timp se va forma o echipa multifunctionala care va analiza aceasta problema si va propune solutii.

Analistii considera ca oceanul Arctic ar putea deveni obiectul de disputa al unui nou razboi rece intre marile puteri, care au inceput sa manifeste interes pentru zonele oceanice inca ne-explorate dar unde se estimeaza ca exista rezerve imense. Geologii americani au aratat ca in zona arctica ar putea fi depozitate circa 90 de miliarde de barili de petrol si cantinati imense de gaz natural (circa o treime din rezervele mondiale) ca si metale pretioase sau materii prime
strategice.

Foto: Agerpres

Tags:Un comentariu

 1. De unde ati scos frate cifra aia? 800 MILIOANE? Care daca ma iau dupa articol traiesc in zona cercului polar? Really?
  Ia sa facem un calcul (cu cifre destul de umflate):
  Canada + Alaska vreo 30 mil
  Scandinavia (cu tot cu Groenlanda, Islanda) vreo 20 mil
  Rusia sa zicem 50 milioane (asta ar insemna aproape 25% din populatie?), ca sa iasa o cifra rotunda.
  Total, 100 milioane. Restul unde sunt???

  Credeam ca pericolul major e cresterea nivelulului oceanelor, iceberg-urile care vor aparea, si oprirea curentului oceanic din Atlantic.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger