Topirea ghețarilor tropicali de acum 10.000 de ani a afectat încălzirea globală

1

O echipă de cercetători francezi și americani a descoperit legătura dintre topirea ghețarilor tropicali în urmă cu mai bine de 10.000 de ani și creșterea temperaturii aerului, încă de la vremea respectivă. Rezultatele muncii cercetătorilor au fost dezvăluite de revista Nature.

Potrivit datelor descoperite, retragerea ghețarului Telata din Bolivia, acum aproximativ 10.000 de ani în urmă, a cauzat creșterea temperaturii aerului cu 3 grade și a dus la încălzirea Oceanului Pacific în zona tropicală. Deși expresia ”ghețari tropicali” pare o contradicție în termeni, aceștia au existat și există, în special în munții Anzi. Pentru a identifica motivele retragerii sau dispariției lor, cercetătorii au încercat să le înțeleagă evoluția istorică, cu accent pe prezent. Astfel, echipa a investigat viața și activitatea ghețarului Telata, unul dintre ghețarii aflați la cea mai mare altitudine în Bolivia, lanțul Cordillera Real.

Specificul acestui ghețar a ajutat cercetătorii să îi refacă traseul până în urmă cu 10.000 de ani, perioadă în care suprafața ghețarului s-a redus și s-a retras cu trei kilometri. Deși un proces lent în sine, acesta s-a accelerat de la începutul secolului 19 și a dus la retragerea cu încă doi kilometri în mai puțin de 200 de ani. Studiul arată că retragerea acestui ghețar este în relație directă cu creșterea temperaturii, creșterea nivelului de radiații solare care a dus la încălzirea Pacificului la tropice, precum și modificarea climei în vecinătatea ghețarului. Creșterile de temperatură au dus la modificarea comportamentului acestui ghețar și explică retragerea sa.

Acest studiu este primul care arată clar că topirea ghețarilor acum 10.000 de ani a fost strâns legată de variația temperaturilor de suprafață ale Oceanului Pacific. Totodată, studiul confirmă accelerarea topirii de la revoluția industrială încoace și arată vulnerabilitatea extremă a acestor ghețari tropicali, aflați în zone înalte, dar unde, pentru secolul 21, creșterea temperaturii este prognozată să ajungă la un maxim de 4 – 5 grade în plus, chiar în regiunea ghețarului Telata.

Sursa: ScienceDaily.com

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger