Una dintre consecinţele încălzirii globale la care, probabil, puţini s-au gândit, este dezvelirea unor straturi uitate ale istoriei. Recent, topirea gheţarilor din Alpii italieni a scos la iveală trupuri ale soldaţilor ucişi în această zonă în timpul Primului Război Mondial, arată The Telegraph într-un amplu material. Temperaturile scăzute au păstrat corpurile aproape intacte, având un efect similar mumificării.

Foto: Museo della Grande Guerra, Peio
Peio este o aşezare din Alpii Italieni, care la prima vedere nu se diferenţiază de alte staţiuni montane, unde turiştii vin la ski sau la drumeţie. La finalul anilor 90 însă, în urma topirii gheţarilor, au început să iasă la iveală trupuri ale soldaţilor ucişi în vremea când Peio era satul cu cea mai mare altitudine din Imperiul Austro-Ungar, în apropierea căruia a avut loc, în timpul conflagraţiei, aşa-numitul Război Alb. Alături de trupurile soldaţilor, au ieşit la suprafaţă vestigii impresionante ale acelor vremuri, printre care o scrisoare de dragoste adresată de un soldat iubitei sale, Maria, scrisoare care nu a ajuns niciodată la destinaţie, şi însemnările din jurnalul unui alt soldat, în care acesta îi scria o odă celui mai bun prieten al său.
În toamna anului trecut, au ieşit la iveală trupurile a doi soldaţi habsburgi cu părul blond şi ochi albaştri, ale căror vârste au fost estimate la 17, respectiv 18 ani. Aceştia au murit în zona gheţarului Presena şi au fost, după câte se pare, înmormântaţi de colegii lor într-o crevasă. Ambii aveau craniile străpunse de gloanţe, iar unul dintre ei purta o lingură ascunsă în jambiere, practică obişnuită în rândul soldaţilor care aveau de străbătut distanţe lungi şi erau nevoiţi să mănânce la comun, din aceleaşi vase.
În 2004, un ghid montan din zonă, totodată directorul muzeului local dedicat Războiului, a descoperit trei trupuri mumificate de soldaţi habsburgi, atâtnaţi cu capul în jos de-a lungul unui perete de gheaţă, la o altitudine de peste 3.600 de metri. Aceştia erau neînarmaţi şi purtau faşe şi bandaje în buzunare, ceea ce ar putea sugera să datoria lor era să care targa cu cei răniţi în bătălie. Cei trei tineri au murit, spun specialiştii, în timpul ultimei lupte derulate în zonă, în septembrie 1918. Primele tentative ale medicilor de a studia aceste cadavre au fost întâmpinate cu ostilitate de localnici, care considerau acest gest o profanare. În cele din urmă, corpurile celor trei au ajuns, asemenea multor altora, în cabinetul lui Daniel Gaudio, antropolog medical, care încearcă să identifice victimele şi prelevează mostre de ADN, pentru a elucida contextul morţii şi a găsi informaţii despre aceşti oameni.

Foto: Laura Spinney
Maurizio Vicenzi, ghidul care i-a descoperit în 2004 pe cei trei soldaţi, a mai realizat alături de colegii săi şi alte săpături, descoperind relicve din timpul Primului Război Mondial. Una dintre principalele descoperiri a fost o cabană de lemn, care servea la acea vreme drept depozit de provizii pentru trupele detaşate în Alpi. În această cabană amenajată în stâncă, a fost găsit un motor Sendling dezasamblat, însoţit de instrucţiuni de folosire. Alte documente afişate pe pereţi erau o pagină dintr-un ziar, unde erau înfăţişaţi cetăţeni vienezi la coadă la mâncare şi o carte poştală adresată unui chirurg, scrisă de soţia sa. Cartea poştală înfăţişează o femeie adormită şi este semnată în limba cehă “A ta iubită abandonată.”
Pentru toţi cei care au luptat în Alpi, vremea a fost cel mai de temut inamic, făcând mai multe victime decât conflictul arma propriu-zis. Temperaturile scăzute (circa – 30 de grade Celsius) şi “moartea albă”, adică sub valurile avalanşelor, au ucis mii de persoane.
Anul trecut, în această zonă a fost amenajată o zonă de vizitare, unde turiştii pot vedea cu ochii lor vestigiile războiului. Puteţi afla mai multe despre această poveste aici.
Sursa: The Telegraph
Puteţi citi şi:
Oraşul antic Heracleion, descoperit sub ape după 1.500 de ani
Un lac subteran uriaş a fost descoperit în Groenlanda, din greşală