Topirea gheţarilor din Anzii argentinieni a scos la iveală corpurile a trei copii incaşi de acum 500 de ani

0

În urmă cu 500 de ani, trei copii incaşi au fost lăsaţi să îngheţe în Anzii argentinieni în cadrul unui ritual religios. În timp, corpurile lor s-au mumificat, fiind înghiţite de zăpadă şi îngropate în gheţari. Dar secole apoi, într-o lume mai caldă, corpurile lor care s-au păstrat perfect au fost descoperite sub gheaţa în curs de topire, anunţă Treehugger.

Experţii spun că, pe măsură ce gheţarii continuă să se topească în toată lumea, “secretele” lor păstrate atâta timp vor ieşi la iveală ca urmare a încălzirii globale.

Corpurile celor trei copii incaşi ajută la o cunoaştere mai bună a civilizaţiei misterioase de care au aparţinut, pe când descoperirea corpurilor neînsufleţite ale persoanelor decedate recent a ajutat la împăcarea sufletească a rudelor.

Corpul îngheţat al pilotuluide 24 de ani Benjamin Rafael Pabon a fost descperit de căţărători în Peru, la 20 de ani de la prăbuşirea avionului său în Anzi. Dacă nu era încălzirea gobală, soarta sa rămânea un mister până în ziua de azi.

“Mi-a luat mult timp să realizez că probabil a murit”, spune mama pilotului. “Acum avem un corp, pot sa-mi vizitez fiul la mormânt şi să îl plâng cum are dreptul fiecare mamă”, spune aceasta.

Un articol recent din New York Times arată că topirea gheţarilor este o speranţă neaşteptată pentru cei care caută în trecut. “Încă mai sunt mari bucăţi de gheaţă în locuri promiţătoare şi mulţi gheţari de diferite forme şi mărimi, astfel că descoperirile s-ar putea să mai dureze multă vreme de acum încolo”, spune Gerald Holdsworth, glaciolog în cadrul Arctic Institute of North America din Calgary, Alberta.

Dacă pentru corpurile ascunse de gheţari efectele de degradare au încremenit în timp, se pare că pentru gheţari timpul se scurge. În ultimele decenii, un climat mai cald şi-a pus amprenta asupra peisajului îngheţat, afectând viaţa locuitorilor.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Perito Moreno, singurul gheţar activ din lume

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

Time: Top 10 al celor mai importante evenimente de mediu din 2010

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger