Top 10 ecocide. Cele mai eficiente metode de a distruge planeta

15

De la insule plutitoare de plastic la retezarea culmilor unor munti sau la deseuri care plutesc pe orbita Pamantului, procesul de distrugere a ecosistemelor naturale este mai acut ca niciodata, scrie The Guardian. Publicatia britanica a realizat un top al dezastrelor ecologice ce ilustreaza acest proces, pornind de la propunerea avocatului international pe probleme de mediu Polly Higgins ca “ecocidul” sa fie recunoscut drept o crima impotriva pacii.

Mai jos sunt 10 exemple ce ar putea fi prezentate drept “ecocide” intr-un tribunal international, preluate de pe site-ul The Guardian.

1.„Nisipurile petrolifere” din Alberta, Canada

Flickr/species_snob

Potrivit Greenpeace, emisiile generate de extractiile de petrol din nisipul gudronat al provinciei canadiene ar putea creste de la 127 la 140 de milioane de tone pana in 2020, depasindu-le pe cele produse acum in Australia, Portugalia, Irlanda si Danemarca. Daca exploatarea s-ar extinde, asa cum se planuieste, ar duce la mari pierderi din padurea boreala si mlastinile aflate pe un teritoriu de dimensiunea Angliei.

2. Insula de plastic din Pacificul de Nord

O portiune din Oceanul Pacific impanzita cu 100 de milioane de tone de farame de plastic si capace de sticla, despre care se spune ca ar fi de dimensiunea statului Texas.

3. Delta fluviului Niger

Flickr/Sosialistisk Ungdom – SU

Companiile petroliere au extras petrol de aici timp de 50 de ani, fara a exista o supraveghere a conditiilor de mediu, iar delta, inconjurata de conflicte si de saracie, s-a apropiat cu pasi siguri de un dezastru ecologic. Satenii se chinuiesc sa traiasca de pe urma pamantului si a apei otravite dupa ani de zile de scurgeri de petrol, scrie The Guardian.

4. Tribul Dongria Kondh

Flickr/Steve Punter

Membrii acestui trib se aduna pe culmea muntelui Niyamgiri, ridicat la statut de zeu, pentru a protesta impotriva intentiei companiei Vedanta Resources de a extrage bauxita din muntele cu pricina. Se crede ca exploatatia miniera ar urma sa distruga padurile de care depinde pentru supravietuire comunitatea Dongria Kondh si sa ameninte si traiul altor cateva mii de membri ai tribului Kondh, care traieste in apropiere.

5. Retezarea unui varf de munte

Este vorba de o forma de minerit cu explozibil, prin care sunt indepartate sute de metri din piscul unui munte pentru obtinerea carbunelui. Un exemplu este exploatarea miniera din Virginia de Vest, SUA.

6. Linfen, China

Este considerat cel mai poluat oras de pe pamant, aflandu-se in miezul unui cordon industrial de circa 20 de kilometri, format din topitorii de fier, instalatii de topit si fabrici de ciment, si fiind afecatat de cele 50 de milioane de tone de carbune extrase anual.

7. Deversari toxice in Ecuador

Se presupune ca, timp de 20 de ani, compania Chevron Texaco ar fi deversat miliarde de galoane de petrol brut si deseuri toxice in jungla amazoniana.

8. Padurea tropicala amazoniana

Considerata un factor stabilizator foarte important in reglarea climatului global, padurea tropicala amazoniana este devastata de exploatarea forestiera, extinderea recoltelor si productia de carne de vita. Previziunile spun ca aproape 60% din suprafata ei ar putea fi stearsa de pe fata pamantului sau serios afectata pana in 2030.

9. Deseuri spatiale

De la rachete spatiale uzate pana la sateliti defuncti, milioanele de ramasite care plutesc pe orbita Pamantului au atins un nivel ingrijorator.

10. Minerit la mare adancime

Industria de extractie subacvatica a mineralelor incepe sa-i alarmeze pe biologii marini si pe activistii de mediu, care avertizeaza ca mineritul de aur, argint si cupru de pe fundul marilor ar putea reprezenta o noua forma de dezastru ecologic. Fragilul ecosistem de pe fundul marii reprezinta o lume despre care oamenii stiu foarte putine deocamdata.

Tags:15 comentarii

 1. In joc sunt atatia bani, ca nu cred ca o sa se poata misca ceva. Atat timp cat sunt interese financiare la mijloc e greu de luptat contra celor care exploateaza resursele.

  Tot timpul banii fac legea. Si ei apartin unui grup relativ mic de oameni, care traiesc in conditii foarte bune, si carora nu le pasa ca milioane de oameni sufera din cauza lor.

  • bine zis!

   n-avem ce face decat sa protejem planeta la un nivel mai mic si nesemnificativ in comparatie cu catastrofele pe care le produc “avutii”

   trist!

 2. Cea mai ingrijoratoare mi se pare poluarea cu plastic a oceanelor. Odata ajunse tone de plastic acolo, nu prea mai cum sa le scoti. Animalele marine manana plasticul, ele sunt mancate de pestii mari si de pasari si uite asa ajunge plasticul in burtile si organismele tuturor vietuitoarelor.

 3. Intre Valea Calugareasca si Darvari – munti de steril de la un fost combinat chimic. Oamenii/fauna si flora din zona condamnati la moarte. Nimeni nu face nimic.

 4. Cu ce lume ne conduce (nu am refer neaparat la PDL, ci la toata clasa politica) in curand o sa putem sa adaugam si noi cateva la aceasta lista.

 5. E usor sa aratam cu degetul… ar trebui sa ne intrebam ce face fiecare dintre noi pentru asta!!!
  De la mersul cu masina pana la magazinul din colt si pana la mormanele de gunoaie lasate dupa un gratar la iarba verde… parca nici noi nu suntem mai departe de ei!!!

 6. @Florin, eu cred ca cei care merg cu masina pana la magazin si lasa mormane de gunoaie in urma nici nu intra sa citeasca articolul asta.

 7. Consultati
  http://injurullumii.romania-actualitati.ro/?p=259
  postat 3 mai 2010

  sa vedeti ce a lasat Gabriel Gold Co in urma ei in canada; tara de “bastina”
  CULMEA: contribuabilii din statul respectiv unde au facut explaotare cu cianuri platesc taxe suplimentare de mediu pentru inghetarea solului pentru a nu patrunde in panza freatica “bunatatzurile” ramase dupa ei.
  I-as intreba pe cei care sustin o astfel de activitate daca le-ar conveni sa plateasca pentru firma care s-a declarat falimentara ca sa scape de costul cheltuielilor de mediu prevazute in contract.
  Oare cei care sustin acest proiect stiu ca filioanele de aur sunt insotite de metale care sunt mult mai scumpe decat aurul si sunt foloasite in industria aerospatiala [vreo 12 dintre care Wa, Sr, Mo]

 8. Ma ingrozesc!!! Pai in ritmul asta copiii nostri ce vor face, oameni buni?!!! Si vorba cuiva de aici, atata timp cat o mana de oameni conduce lumea si face bani grei din toate exploatarile astea, noua nu ne ramane decat sa ne enervam si sa facem la nivel individual ceva timid asa, ca sa zicem si noi ca salvam planeta. F trist.

 9. Economisiti resursele naturale, energia. Asa, ca sa putem cheltui noi mai mult. Saracia si sclavii muncesc si economisesc. In genunchi se pleaca fruntea…

 10. Pingback: Tabara Altfel » Blog Archive » Ce pot eu sa mai fac pentru mediu?

 11. Pingback: Speranta pentru padurile amazoniene. Marina Silva vrea sa fie cel mai verde presedinte al Braziliei » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger