Top 10 al speciilor ciudate descoperite în 2011

0

De cinci ani încoace, la 23 mai (data naşterii botanistului suedez Carolus Linnaeus, cel care a creat sistemul modern de denumire şi clasificare a vietăţilor), Institutul Internaţional pentru Explorarea Speciilor (SUA) şi un comitet internaţional format din oameni de ştiinţă dau publicităţii topul cu cele mai ciudate zece specii descoperite în anul anterior. Astfel că, ieri, a apărut lista cu ciudăţeniile anului 2011 – printre ele se numără maimuţa care strănută (foto) sau tarantula albastră.

 

 

Maimuţa care strănută, tarantula albastră, un vierme minuscul care trăieşte la peste un kilometru adâncime sub pământ, o ciupercă-burete sau orhideea care înfloreşte noaptea – sunt doar câteva din cele zece specii care alcătuiesc topul oamenilor de ştiinţă în materie de ciudăţenii descoperite (sau a căror descoperire a fost anunţată) în 2011. Lista se realizează pentru a onora, simbolic, munca exploratorilor şi a oamenilor de ştiinţă din muzee, care, în mod constant, descoperă noi şi noi specii – de plante, animale, ciuperci, microbi etc. Totodată, lista este menită să sublinieze biodiversitatea extraordinară a planetei, aflată în pericol din cauza extincţiei care ameninţă tot mai multe specii.

 

O nouă specie de viespe, cu aspect din filme cu extratereştri

 

Lista anului 2011 a fost alcătuită din 200 de nominalizări, pe care oamenii de ştiinţă din comitetul de selecţie le-au analizat. Printre cele care le-au captat atenţia se numără maimuţa care strănută, o specie de primată asemănătoare maimuţei fără nas, cu blană neagră, barbă albă şi care strănută puternic de fiecare dată când plouă, pentru a-şi proteja căile respiratorii. O altă specie interesantă este viermele minuscul descoperit la 1,3 kilometri adâncime în pământ, într-o mină de aur sud-africană; el a primit numele Halicephalobus mephisto, inspirat direct din Faust. Singura orhidee care înfloreşte noaptea a fermecat şi ea oamenii de ştiinţă şi a ajuns în top, la fel ca şi ciuperca bizară ce împrăştie un miros de fructe şi seamănă cu un burete de mare, botezată Spongiforma squarepantsii, după numele personajului de desene animate SpongeBob SquarePants.

 

Tarantula albastră, pe lista ciudăţeniilor anului 2011

 

Tarantula albastră, cactusul care merge (deşi acesta este demult dispărut) şi încă vreo câteva vietăţi completează lista celor zece specii ciudate ale anului 2011, listă pe care o puteţi găsi integral (şi cu fotografii) aici. „Cu cât descoperim mai multe specii, cu atât se dovedeşte a fi mai uimitoare biosfera şi cu atât mai pregătiţi devenim să înfruntăm schimbările de mediu care ne aşteaptă”, a declarat Quentin Wheeler, directorul Institutului Internaţional pentru Explorarea Speciilor, afiliat Universităţii Arizona (SUA).

 

Sursa şi foto: OAP, Mongabay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger