Tonul a fost în meniul oamenilor încă de acum 42.000 de ani

0

O echipă de cercetători australieni a descoperit că tonul și-a făcut loc în meniul oamenilor cu mult înainte de data luată până acum drept reper. Se pare că oamenii pescuiau ton (la mare adâncime) acum 42.000 de ani, spun descoperirile recente de urme și unelte din sud-estul Asiei.

 

Oamenii de știință spun că apa nu a fost niciodată o barieră, în fapt, pentru călători, astfel că acum 50.000 de ani este mai mult decât probabil că oamenii au traversat sute de kilometri de ocean pentru a ajunge în Australia. Se presupune că, la momentul respectiv, oamenii deja erau obișnuiți cu pescuitul de aproximativ 100.000 de ani; dar prima dovadă reală, concretă, a acestui obicei (pescuitul cu sulițe sau cârlige) datează abia de 12.000 de ani, adică mult, mult mai târziu. Acestea erau datele luate de bune până în prezent. Însă Sue O’Connor de la Universitatea din Canberra și echipa sa au săpat adânc în apele și sedimentele din Timorul de Est (țară insulară mică, situată în apropierea Australiei) și au reușit să dea peste cap dovezile de până acum.

Cercetătorii au descoperit 38.000 de oase de la specii diferite de pești, incluzând tonul sau alte specii care trăiesc numai în apă adâncă. Testarea cu carbon a indicat faptul că vechimea oaselor este de 42.000 de ani. Printre resturile de pești a fost descoperit și un cârlig făcut din scoică, datat și el cu 16.000 – 23.000 de ani în urmă, precum și un altul, vechi de 11.000 de ani. Descoperirile i-au convins pe oamenii de știință australieni că acei călători care au colonizat Timorul de Est acum 42.000 de ani aveau abilități de pescuit dezvoltate complet și complexe.  Cum mica regiune insulară este dominată de anumite specii de mamifere mari de uscat, primii săi locuitori au fost nevoiți să își dezvolte tehnica pescuitului pentru a supraviețui. Necesitatea a fost (și rămâne) mama invenției, au conchis autorii cercetării. O analiză a mai multor regiuni care acum sunt sub ape, dar cu zeci de mii de ani în urmă erau teritorii insulare, ar aduce probabil și mai multe dovezi ale pescuitului din acele timpuri, cred cercetătorii australieni.

 

Sursa: NewScientist

Foto: WFN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger