Tonele de gunoaie spațiale amenință siguranța astronauților și sateliților

0

Cantitatea de deșeuri care orbitează în jurul Pământului a atins punctul maxim și există riscul de coliziuni. Acest lucru ar putea duce și la acumularea mai multor deșeuri, care amenință astronauții și sateliții, arată un studiu
american.

NASA are nevoie de un nou plan strategic pentru diminuarea riscului prezentat de bucăți de rocă, de sateliți și alte mii de bucăți de deșeuri care zboară în jurul planetei la viteze de 17.500 de mile pe oră, spune Consiliul Național pentru Cercetare într-un raport.

Deșeurile sunt o amenințare pentru cei aproape 1.000 de sateliți comerciali, militari și civili care orbitează Pământul, parte a unei industrii care generează venituri de 168 de miliarde de dolari anual.

Primul accident spațial a avut loc în 2009 între un satelit de comunicații Iridium și un satelit rusesc nefuncționat, la 490 de mile deasupra Siberiei, generând mii de noi bucăți de deșeuri.

Coliziunea vine după distrugerea în 2007 de către China a unuia dintre sateliții defuncți.

Cantitatea de deșeuri spațiale a ajuns de la 9.494 de obiecte în decembrie 2006 la 16.094 în iulie 2011. Acestea sunt de cel puțin 10 cm în diametru.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger