Tone de peşti morţi au invadat o plajă norvegiană la începutul anului

1

Peste 20 de tone de peşti morţi (heringi, în special) au acoperit plaja Kvennes din nordul Norvegiei. Localnicii care au descoperit „covorul” de peşti aşteaptă un răspuns de la specialiştii în viaţa marină, care să le explice fenomenul.

 

 

Temperaturile foarte scăzute de iarnă din regiunea nordică a Norvegiei au făcut ca mirosul tonelor de peşti morţi să nu devină chiar de nesuportat pentru comunitatea locală. Cu toate acestea, surpriza descoperirii nu a fost deloc una plăcută – este posibil ca peştii să fi murit din cauza unei boli, spun specialiştii. Jens Christian Holst, reprezentant al Institutului Norvegian pentru Cercetări Marine, speră ca testele realizate pe aceşti peşti să indice cauza morţii lor. „Este posibil să fie o boală sau ca peştii să fi fost mânaţi spre ape mici de către diverşi prădători şi apoi aruncaţi pe ţărm de o furtună. O altă cauză ar putea fi apa proaspătă care ajunge în acest golf de la un râu din apropiere, care să nu le fi fost propice”, crede specialistul citat.

Indiferent de cauza morţii lor, mai spune Holst, „nu am mai văzut o cantitate atât de mare de heringi eşuaţi în Norvegia”. Inevitabil, cum evenimentul s-a produs exact la începutul noului an, au apărut rapid speculaţii legate de un posibil scenariu apocaliptic, „prevestit” de moartea în masă a heringilor. Fenomenul s-a întâmplat exact după ce, în Arkansas (SUA), sute de păsări au căzut „din cer”, astfel că ambele evenimente au alimentat supoziţiile care se bazează pe prezicerea mayaşă interpretată ca anunţând sfârşitul lumii în 2012. În cazul păsărilor, concluzia a fost că au murit din cauza artificiilor care le-au afectat zonele de adăpost (un eveniment similar a avut loc şi anul trecut, tot în SUA). În cazul peştilor din Norvegia, testele specialiştilor vor releva cauza morţii şi, probabil, vor linişti spiritele încinse de discuţiile despre un (alt) posibil sfârşit al lumii.

 

Sursa: NewsScientist

Foto: Reuters/Jan-Petter Jorgensen/Scanpix

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger