Tokyo, cel mai verde oraş din zona Asia-Pacific

0

Capitala Japoniei, Tokyo, a fost desemnată cel mai verde oraş din regiunea Asia-Pacific de către firma de consultanţă Solidance, informează Independent.

Desemnarea s-a făcut în funcţie de emisiile de CO2, consumul de energie, facilităţile de transport, calitatea aerului, apă, managementul deşeurilor, spaţiile verzi şi strategiile de mediu. Evaluarea a fost făcută la cererea clienţilor Solidance pentru informaţii privind oportunităţile de implementare a tehnologiilor verzi.

Rezultatele sondajului se potrivesc cu cele mai recente date ale Băncii Mondiale, potrivit cărora, în 2009, 43% din populaţia Japoniei locuia în Tokyo, dar nivelul de emisii era cu mult sub al altor ţări dezvoltate.

Trendul înverzirii oraşelor este o consecinţă a creşterii populaţiei urbane în defavoarea celei rurale. United Nations Population Fund (UNFPA) estimează că până în 2020 raportul dintre locuitorii din oraşe şi cei din zonele rurale în regiunea Asia-Pacific va fi de aproape 4 la 1.

Creşterea populaţiei urbane pune presiune suplimentară pe resursele deja limitate şi subliniază nevoia de dezvoltare a surselor alternative de energie pentru a acoperi cererea.

În februarie, Vietnamul a devenit cea mai recenta ţară din regiune în privinţa dezvoltării de zone urbane verzi, anunţând construcţia unui coridor verde în afara oraşului Hanoi. Proiectul va fi finalizat în următorii 10-15 ani şi va include încălzire şi răcire pe bază de energie regenerabilă şi puncte de colectare a apei de ploaie. Când va fi locuită, zona va putea găzdui 20.000 de oameni.

Oraşele lumii sunt responsabile pentru 71% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, arată un studiu publicat de Environment and Urbanization. Acelaşi studiu arată că oraşele din China sunt cele mai poluatoare, iar în ce priveşte emisiile de gaze pe unitate din PIB, locuitorii din Tokyo sunt de 5,6 ori mai eficienţi decât cetăţenii canadieni.

Topul celor 10 oraşe verzi din Asia-Paxific este:
01. Tokyo, Japan
02. Seoul, South Korea
03. Melbourne, Australia
04. Singapore
05. Osaka, Japan
06. Sydney, Australia
07. Auckland, Australia
08. Busan, South Korea
09. Taipei, Taiwan
10. Hong Kong, China

Foto: Flickr / apple 94

Citiţi şi:

Teoria relocărilor internaţionale în masă cauzate de schimările climatice contrazisă. Oamenii migrează local

Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor din vest

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger