Toate datele digitale din lume nu fac cât o moleculă de ADN uman

2

Dacă am stoca toate datele digitale din lume pe CD-uri și le-am pune unul peste altul, grămada s-ar întinde de la nivelul solului până dincolo de astrul nopții, arată o cercetare recentă. Infrastuctura tehnologică globală are o capacitate uluitoare de a stoca și a procesa informații, atingând 295 de exabytes în 2007 (un număr cu 20 de zerouri), ceea ce reflectă o strămutare aproape completă a lumii pe tărâmul digital.

Doi cercetători americani au încercat să calculeze cantitatea globală de informații și cum s-au modificat de-a lungul timpului înmagazinarea și procesarea lor. Au aflat, spre surprinderea lor, că 75% din date erau încă în format analog în anul 2000, majoritatea stocate pe casete video. În 2007, 94% din informațiile globale erau deja în format digital. În același an, computerele realizau 6.4 x 1018 comenzi pe secundă. A face asta de mână ar fi durat de 2.200 de ori perioada de la Big Bang încoace.

Cei doi cercetători au chestionat peste 1.000 de surse și au analizat 60 de categorii de tehnolgii digitale și analoge, de la hârtie și discuri de vinil, la discuri Blu-ray. În total, spun ei, lumea a reușit să stocheze 295 de trilioane de megabytes, să comunice aproape 2 cvadrilioane de megabytes și să realizeze 6,4 trilioane de comenzi pe secundă. Cu toate acestea, autorii spun că este vorba de un număr mai mic decât cel înmagazinat în moleculele de ADN ale unui singur om adult.

Citiți și:

Zilnic, primim informaţii care echivalează cu conţinutul a 174 de ziare

Creierul uman se micşorează de 20.000 de ani încoace

“Addicted to love”: Dragostea, chimie sau sentiment?

Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social

O plimbare de 40 de minute, trei zile pe săptămână, îmbunătățește memoria

Sursa: Popular Science

Foto: Reuters

Tags:2 comentarii

  1. Poate nu ma pricep eu bine la biologie, dar: “Toate datele digitale din lume nu fac cât un creier uman” nu este acelasi lucru cu: “număr mai mic decât cel înmagazinat în moleculele de ADN ale unei singur om adult”. ADN-ul nu este acelasi lucru cu neuronii. Ori s-a modificat biologia atat de mult?

  2. Pingback: Tweets that mention Toate datele digitale din lume nu fac cât un creier uman » Think Outside the Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger