Toate cele 63 de sate ale Maramureșului participă la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, 14-21 august

1

Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizează cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 14 – 21 august 2016.

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. La această ediție, a șaptea, satele maramureșene au înțeles importanța mesajului acestuia și au decis să se implice, prezentându-și fiecare specificul local.

„Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional”, spune Peter Hurley.

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016, deschide o cale de comunicare, între România rurală și România urbană, transmițând un mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediția a șaptea se desfășoară în perioada 14 – 21 august și prezintă conceptul Satele Unite ale Maramureșului, cu patru componente:

  1.      Festivalul Satelor – microevenimente, 14 – 20 august 2016

Toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului participă la festival, fiecare cu câte un microeveniment – fără microfon, fără stație de sonorizare – evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri și viața satului. O seară de muzică și cântece, o vizită cu căruța la o stâna de oi, un recital la biserică, o șezătoare, o vizită la un meșter popular etc.

Fiecare microeveniment se regăsește pe o hartă a comorilor vii, realizată în cadrul festivalului, tipărită în 10.000 de exemplare și disponibilă online pe www.drumullung.ro.

Vă rugăm să consultați pe www.drumullung.ro programul microevenimentelor care începe chiar de dimineață, duminică, 14 august și continuă toată săptămâna, în toate cele 63 de sate.

  1.      Școala de vară „Moș Pupăză” – ateliere, 14 – 20 august 2016

Pentru cei care doresc să stea într-un singur sat, să aprofundeze cunoștințe într-un domeniu, festivalul inaugurează, în acest an, în onoarea lui Petru Godja, supranumit “Moș Pupăză”, în satul natal Valea Stejarului, Școala de vară „Moș Pupăză”, cu o extensie la Săpânța. Este un proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiilor strămoșești, de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul tradițional. O săptămână de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii – lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească.

Moș Pupăză a fost un maestru al artei cioplitului în lemn. Școala de vară îi poartă numele în semn de omagiu, considerându-l o figură emblematică pentru meșteșugurile tradiționale, ridicate la rang de artă.

  1. Sus pe Bradova – concerte, 17 – 20 august 2016

Patru seri de concerte amplificate, pe o scenă într-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova, în Bârsana, cu o priveliște fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină!

Scena se va deschide în fiecare seară în jurul orei 19:00. Recomandăm turiștilor să fie adecvat încălțați și echipați cu o pătură și o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Programul complet se regăsește pe site-ul festivalului.

  1.      Reuniunea satelor la Săpânța, 21 august 2016

În ziua de duminică, 21 august, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului sunt invitate la Săpânța. Toți cei care doresc să se bucure de o zi de sărbătoare autentic maramureșeană sunt invitați. Petrecerea se întinde pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieții și a morții. Ziua cuprinde și hora satului, o horă a întreg Maramureșului prezent la Săpânța. Deschiderea oficială a Reuniunii satelor are loc duminică, 21 august, la ora 15:30.

 

Trenul Festivalului pleacă din Gara de Nord!

Anul acesta, cea mai potrivită și spectaculoasă cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului. În seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, București, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant și muzică tradițională live. Pentru detalii, tel. 0758.539.351.

 


Un comentariu

  1. Vekas Rodica-Maria on

    Felicitari, Peter!Esti un adevarat roman, iubitor de folclor romanesc, obiceiuri si traditii romanesti.Imi pare bine ca te-am cunoscut anul trecut cu ocazia festivalului ‘Drumul Lung spre cimitirul Sapanta”.Sunt mandra sa te am prieten.Daca nu as pleca in Spania cu cativa pensionari, as veni la Sapanta.Sper ca iti vei face timp sa ne vizitezi la Sebis.Succes!Prof.Rodica Vekas

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger