Cimentul neconvenţional făcut din toalete şi căzi de baie pare să fie chiar mai puternic decât cimentul clasic, tradiţional, scriu publicaţiile TreeHugger şi Inhabitat. Descoperirea a fost făcută de o echipă internaţională de cercetători britanici, spanioli şi brazilieni, care au dezvoltat acest tip nou de ciment din resturi ceramice provenite de la toalete, căzi şi bazine de baie.
Compoziţia are potenţialul de a fi chiar mai puternică decât cimentul convenţional folosit în lumea întreagă, spun creatorii săi, care provin de la patru universităţi: Universitat Politècnica (València), Universitat Jaume I (Castellón), Imperial College (Londra) şi Universidade Estadual Paulista din Sao Paulo, Brazilia. Aceştia testează şi o compoziţie care foloseşte coji de orez în loc de compuşi chimici tradiţionali; procesul are drept scop obţinerea unui ciment făcut în întregime din resturi reciclate. Până acum, testele cu coji de orez (care, în proces, sunt transformate într-un praf) au dat rezultate bune, dar echipa de cercetători nu se grăbeşte să tragă concluziile până când nu este sigură de reuşita procedurii.
Şi alte teste de compoziţie au fost realizate – cu praf de cărămidă, spre exemplu, iar cimentul astfel creat s-a dovedit, şi el, mai ecologic şi, totodată, mai rezistent decât cimentul convenţional folosit în lume. Producţia de ciment contribuie major la creşterea nivelului dioxidului de carbon în atmosfera planetei. Astfel, o variantă complet reciclată de ciment va fi mai mult decât binevenită în lumea industrială, în special, unde cimentul este folosit pe scară largă. Practic, un ciment neconvenţional, „verde”, va ajuta la reducerea emisiei de gaze de seră şi, totodată, va contribui la procesul de reciclare a deşeurilor, punând din nou în circulaţie materiale care mai pot fi folosite.
Surse şi mai multe detalii: GizMag, TreeHugger, Inhabitat
Foto: Robert Wallace, Sedap – Flickr
Puteţi citi şi:
VIDEO Simfonia luminii, din sticle de plastic reciclate
Cum pot fi reciclate cutiile de pizza
Case din sticle de plastic reciclate – o soluţie pentru oamenii fără adăpost
FOTO Reciclare artistică: sculpturi din skateboard-uri
O mişcare din ce în ce mai populară: schimbul de alimente
Orchestra Reciclată, muzică şi speranţă în ghetourile din Paraguay
Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăţa oceanele de milioane de tone de plastic
Viaţa unui erou necunoscut al reciclării din Brazilia
VIDEO Cum să faci un mic iaz dintr-un cauciuc uzat
FOTO Ce rămâne în urma consumului: Zece fotografii care ne pun pe gânduri
Reciclarea deşeurilor electronice, o şansă pentru foşti deţinuţi