Toaletele ecologice salvează hipopotami şi păsări

0

Cum ar putea toaletele ecologice să devină un instrument în protejarea vieţii sălbatice, mai exact în salvarea unor specii de păsări şi hipopotami (dar şi altele) din regiuni africane? Centrul pentru Autoritate Rurală şi Mediu (CREE) a descoperit că prezenţa acestor toalete reduce conflictul dintre oameni şi animale pentru spaţiu. Şi asta pentru că, cu ajutorul lor, se poate obţine un fertilizator natural, a cărui utilizare îmbogăţeşte recoltele şi salvează alte teritorii de la a fi despădurite în scop agricol.

 

CREE a montat toalete ecologice în zona Lacului Victoria, pe partea kenyană, în pădurea tropicală Dunga. Aici, oamenii au înaintat în permanenţă, împinşi de dorinţa exploatării resurselor bogate ale pădurii (rapid duse la epuizare) şi a terenului, pentru agricultură. Sosirea lor a însemnat invadarea şi micşorarea habitatului hipopotamilor, spre exemplu, dar şi al altor specii (îndeosebi de păsări, dintre care unele se află pe lista roşie a IUCN la capitolul „în pericol de dispariţie”). Pentru specialiştii CREE, toaletele sanitare, ecologice, au fost o soluţie de a împiedica distrugerea (şi) de acum înainte a habitatului.

Toaletele colectează deşeurile, amestecate cu cenuşă, iar compoziţia, după câteva luni, poate fi utilizată cu succes drept fertilizator în agricultură. Acest sistem ajută fermierii din zonă să aibă recolte bogate fără să se extindă şi pe alte terenuri, care ar trebui despădurite şi ar crea probleme animalelor, rămase fără noi porţiuni din habitatul lor. Mai mult decât atât, toaletele sunt uscate, adică nu au nevoie de apă pentru a funcţiona. Potrivit datelor CREE, un fermier local a reuşit să îşi tripleze producţia de roşii la fiecare trei luni, cu această nouă metodă, ba chiar a obţinut, în plus, recolte bune de fasole pestriţă, varză furajeră şi ceapă, în aceeaşi perioadă. Un alt fermier şi-a dublat recolta de napi, din care a şi reuşit să vândă o mare parte şi şi-a fertilizat terenurile cu noul compus rezultat din utilizarea toaletelor ecologice, fără a mai apela la îngrăşământul obţinut de la cirezile de vite.

Directorul executiv al CREE, Mike Skuja, a declarat că localnicii au fost foarte receptivi la noul sistem, ba chiar mai mult, proiectul este coordonat de oameni ai locului, tocmai pentru nivelul de încredere ridicat obţinut, astfel, în comunităţi. „Nu este o idee impusă din afară, ci vine din comunitate, acesta este secretul”, a spus Skuja; „oamenii chiar cred că metoda este bună pentru ei şi rezultatele o demonstrează”. Astfel, noul sistem de toalete a dus şi la reducerea conflictului pentru teritoriu cu animalele, în special cu hipopotamii, care apărea mereu din cauza atacurilor date de animale asupra recoltelor şi din cauza despăduririlor pentru obţinerea de noi terenuri agricole.

 

Sursa şi foto: Monbagay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger