Tiranozaurul Pinocchio, descoperit în China

0

Un studiu publicat ieri în revista Nature Communications dezvăluie descoperirea, în China, a unui nou tip de tiranozaur, botezat Pinocchio rex, datorită nasului lung pe care îl avea, scrie publicația National Geographic.

 

 

Nasul acestui tip de dinozaur era, se pare, lung și subțire și ghintuit cu mici cornuri, adică destul de diferit față de nasul scurt, musculos, al vărului său, Tyrannosaurus rex. Dimensiunile dinozaurului erau de 9 metri lungime și aproximativ 800 de kilograme, ceea ce înseamnă că era mai mic și mai rapid decât T-rex. Dar cele doua creaturi au conviețuit fără probleme vreo 66 de milioane de ani, adică până la sfârșitul erei dinozaurilor, susține studiul citat. Oamenii de știință au descoperit întâmplător un schelet aproape întreg al unui Pinocchio rex, pe un șantier din regiunea Ganzhou, o zonă aflată în plină și rapidă dezvoltare, dar și extrem de bogată în fosile.

Scheletul era foarte bine conservat deoarece, se pare, imediat după ce a murit, dinozaurul a fost îngropat de noroi, care l-a protejat de eroziunea apei și a aerului timp de milenii, afirmă liderul studiului, Junchang Lu, de la Academia Chineză de Științele Geologiei din Beijing. Până acum, în lume, au mai fost descoperite doar două schelete de tiranozauri cu nasul lung – ambele în Mongolia.

Ținând cont și de scheletul descoperit în China, oamenii de știință consideră, acum, cu destule dovezi, că tiranozaurii cu nasul lung erau o specie distinctă de dinozaur și nu „accidente” ale altor specii. Însă la ce anume folosea nasul lung și subțire? Oamenii de știință vor face simulări computerizate pentru a vedea ce pradă prindea cel mai bine acest tiranozaur, pentru că la prădătorii cunoscuți azi, cum ar fi crocodilii, nasul lung este bun pentru prinderea peștilor.

 

Mai multe detalii despre tiranozaurul Pinocchio și modul său de viață puteți citi pe National Geographic.

 

Sursa și foto: NG

 

Puteți citi și:

A fost descoperită coada unui dinozaur în nordul Mexicului

Studiu: dinozaurii au fost uciși de vulcani, nu de un meteorit

Dispariția dinozaurilor, teoria homofobă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger